Бъдещето е… Мъск

Илън Мъск е милиардер, който изобщо не може да се причисли към отбора на редовите богаташи. Той е доказан визионер и прави неща, които неминуемо ще бъдат от полза за целия свят. Независимо дали стартира с Tesla или инвестира в бъдещето на децата чрез собственото си училище с уникални методи на преподаване. Причините, поради които Мъск е обожаван буквално от милиони хора, са много.

Иновацията е нещо като въздуха за Илън Мъск, той се нуждае от нея и непрекъснато я търси, затова и ни очарова с научно-фантастичните идеи, които реализира. Разбира се, не всички проекти и джаджи на Мъск ще видят бял свят. Но той има наистина много хубави и полезни хрумвания, които могат да оживеят в близко или по-далечно бъдеще.

Товарен космически кораб
Космически кораб, който може да пренесе тонове до далечни планети, ще бъде революционно откритие подобно на първите транспортни кораби, които са били използвани на Земята. Например, ако голям транспортен кораб бъде използван за доставка до колония на Марс, това ще намали броя на необходимите пътувания, ще спести много средства, ще промени начина, по който ще пътуваме в космоса, дори може да увеличи дистанцията, която ще преодоляваме.

Хиперскоростен джет
Това е нещо като системата Hyperloop, но представлява самолет, който ще се движи по-бързо от скоростта на звука, и ще излита и ще каца вертикално. Свръхзвуковата скорост не е нещо ново, но е трудно да я поддържаш за постоянно. Това ще даде възможност на хората да пътуват по-бързо, същото важи и за транспортирането на предмети.

Internet сателити
Интернет чрез сателит. Изглежда доста просто нещо, но може и много скъпо за реализация. Илън Мъск обаче би искал да го направи технологията достъпна за хората, както и да осигури отлична услуга на много добра цена. Тази идея вече е одобрена от американската Федерална комисия по комуникациите (FCC) и предстои да бъдат пуснати първите няколко хиляди сателита. Това по същество е началото на нещо, което би могло да донесе глобален широколентов интернет достъп на милиони потребители.

Колония на Марс
Марс е планетата, до която несъмнено ще бъде следващото пътуване на хората. НАСА вече работи по въпроса, но също и Илън Мъск. Той иска да се увери, че на „червената планета“ ще се появи колония и най-доброто доказателство за това е проектът SpaceX. Първата колония ще ни предостави предостави безценна информация за по-нататъшното изследване на космоса.  Ще бъде любопитно да разберем как хората реагират на дълги периоди от време в космоса, без интензивните човешки контакти, или как колонизаторите ще се чувстват на планета като Марс.

Операция „Слънчев град“
SolarCity е просто очарователен проект, ако се наслаждавате на света на соларните панели и захранването със силата на самата слънчева светлина. Едно готино нещо, което SolarCity създаде, беше соларният покрив, толкова уникален и иновативен, че спечели огромно внимание от страна на медиите. Компанията се сля с Tesla през 2016-а и сега предлага решения за съхранение на енергията. Това със сигурност е нещо, което може да помогне на много хора да станат „зелени“ по уникален начин.

Ad Astra
Това име може да звучи странно за вас, но всъщност е доста просто. Това е поговорка на латински, която се превежда като – „към звездите“. Училището на Мъск е нетрадиционно, което означава, че децата ще научат неща, които всеки може да научи, но в уникален формат. Например, ако малчуганът иска да научи повече за физиката, защо да не прилагаме последователно тази физика към реалния живот, вместо да му поднасяме суха теория?

Самоходни тирове
Тировете са полезни, защото позволяват транспортирането на големи товари за кратък период от време. Понастоящем шофьорът на споменатото превозно средство обаче е доста скъпо удоволствие и самоходните превозни средства вероятно скоро ще го заменят. Самоуправляващите се полуремаркета просто ще бъдат друг повратна точка във времето, когато технологията ще ни позволи да получим нашите пакети в същия ден, просто защото без шофьор няма да има и умора от шофирането.

„Поправка“ на повредени мозъци
Човек се оказва в трудна, дори непоправима ситуация, ако мозъкът му спре да функционира по нормалния начин. Сега няма работещ начин за решаване на проблема, защото дори с напредналите технологии ние просто не знаем достатъчно за мозъка. Мъск иска да разработи инструменти, които наистина да решат този проблем. Това е смела и трудна задача, която много хора биха искали да се превърне в реалност.
За мозъците, които не са повредени, Мъск е основал компанията Neurolink. Нейната основна цел е да създаде работещ интерфейс между мозъка ни и компютъра.

Космически туристи
Космосът е последната граница и много хора са доволни дори да успеят да го видят на видео. Но какво би станало, ако можехте да му се насладите от първо лице като астронавт, но без необходимите за това тренировки? Космическият туризъм несъмнено ще преживее истински бум, след като цената му стане далеч по-ниска. Мъск е решен да го превърне в реалност.

Голям транзитен тунел
Първият транзитен тунел на Мъск, който е близо до завършването си, е този в Лос Анджелис. Той ще бъде много полезен, защото трафикът в града е ужасен и хората често се оплакват, че трябва да седят с часове на едно място. Дължината на тунела е едва 2.7 мили, но краткото разстояние не би трябвало да е проблем, тъй като много хора работят точно в тази част на града. Планиран е и тунел за Чикаго и в други американски градове.