Повелителките на бизнеса

В продължение на много години мъжете бяха тези, които управляваха света на бизнеса. Е, нещата се промениха малко през последните десетилетия… Дамите все по-агресивно и самоуверено превземат „момчешкия клуб“. Въпреки проблемите, с които се сблъскват жените на работното място, някои от тях са се превърнали в преуспяващи бизнесдами. Те не само са супербогати, но сами са изградили благосъстоянието си. Вероятно сте чували за някои от тези уникални жени, докато други стоят извън светлината на прожекторите.

Алис Уолтън – Wal-Mart
Въпреки че веригата магазини Wal-Mart е позната предимно в САЩ, става дума за бизнес за много милиарди долари. Алис Уолтън притежава състояние от 38.2 млрд. долара. Компанията й завещана от нейния баща и далеч не е лесна за управление. Семейство Уолтън се състои от едни от най-богатите хора в света, които освен това са и филантропи. Самата Алис е покровител на изкуствата и инвеститор в благотворителни организации като K-12, която се грижи за образованието и подобряването на качеството на живот в щата Арканзас.

Джесика Симпсън
Тя може и да е напуснала Холивуд, но все още е много успешна и богата жена. Бившата актриса и певица реши да се захване с бизнес и това се оказа най-доброто нещо, което може да направи за себе си. Джесика не се страхува да се захваща с какво ли не  – от модни линии през парфюми до домашен декор. Само модната й линия е на стойност един млрд. долара. „Не съм си и помисляла, че някога ще бъда моден магнат! Вложих всичко в линията и след това бизнесът просто избухна. Никога не съм се стремяла да налагам тенденции“, споделя Симпсън за New York Magazine.

Жаклин Марс
„Кралицата на лакомствата“ Жаклин Марс е смятана за втората най-богата жена в света със състояние от 25.5 млрд. долара. То до голяма степен се дължи на онези вкусни десертчета с надпис Mars. Марс притежава и други известни марки шоколад и бонбони като Skittles, M & M и Snickers. Тя произхожда от богато семейство и притежава компанията Mars заедно с двама от братята си. В същото време е филантроп и работи с фондация United States Equestrian Team Foundation.

Лорийн Пауъл Джобс
Лорийн Пауъл е вдовица на съоснователя на Apple Стив Джобс, но има и свои собствени доста успешни бизнес начинания. Тя е известна като третата по богатство жена в света. Без съмнение наследството й от 11 млрд. долара е една от причините да заема тази позиция, но Лорийн е и президент и съосновател на Emerson Collective. Това е голяма адвокатска кантора, която работи най-вече с политици, за да решаване на проблемите в образователната и имиграционна реформа, както и други социални казуси. Петдесе и четири годишната бизнесдама е основателка и на други организации, включително групата College Track, която помага на студенти с ниски доходи да се подготвят за колежа.

Абигейл Джонсън
Ако някога сте чували за Fidelity Investments, Джонсън е главният изпълнителен директор и президент на тази компания. Бизнесът се оценява на около 16 млрд. долара, а Абигейл е собственик на 24.5% от неговия капитал. Джонсън е попадала и в класацията на Fortune за най-влиятелните дами. Тя завършва Харвардския университет през 1988-а и започва работа в компанията си като финансов анализатор. Определено е изминала дълъг път заради вродения си талант да печели.

Дж.К. Роулинг
Историята на британската писателка е превъплъщение на приказката за Пепеляшка, но в бизнеса с книги. Авторката на „Хари Потър“ дойде от нищото, опитвайки се да вдигне куража на децата по света, а сега вече е една от най-богатите жени. Джоан винаги е вярвала в себе си и способностите си като писател, и винаги е знаела, че ще бъде автор на най-продаваните книги. „Веднага щом разбрах какво представляват писателите, поисках да бъда една от тях. Имам перфектния темперамент за писател – перфектно щастлива и сама в една стая, в която да творя“.

Катарин Райнер – Cox Enterprises
Райнер е спечелила 8 млрд. долара, след като се захваща с медийния бизнес. Тя споделя процент от акциите на Cox Enterprises със своите братя и сестри и е собственик на 17-процентен дял. Освен медийния бизнес амбициозната дама обича и градинарството. Снимки на нейният дом с прекрасна градина в Хемптън неведнъж са присъствали на страниците на Vogue. Тя е попечител и на обществената библиотека в Ню Йорк, на която през 2015-а предостави колекция от научни изследвания на стойност 15 млн. долара.

Паулин Макмилан Кийнат – Cargill
Паулин притежава 7.4 млрд. долара от най-голямата компания за хранителни продукти в света. Тя е не само наследница на Cargill, но и създателка на едни от най-големите марки в този бранш като Purina и Nutrenа. Компанията е базирана в Минесота, но работи в 70 различни държави по света и има 155 хил. служители. Смята се, че Кийнат е най-големият акционер на Cargill.

Опра Уинфри – Harpo Productions
Израсналата в нищета Опра днес е собственик на 2.8 млрд. долара. Първият й досег със славата започва с шоуто „Опра Уинфри“, а малко след това създава продуцентската компания Harpo Studios. Уинфри притежава издателство, чиито автори често създават бестселъри, плюс списание и кабелна телевизия. Наред с това има 10-процентен дял от компанията за продукти за отслабване – Weight Weight Watchers.

Елизабет Холмс – Theranos
Елизабет Холмс е едва в началото на тридесетте си години и е сред най-младите милиардери в света. Тя напуска университета в Станфорд, защото има една мечта. Това е визията й „за създаване безболезнени и безкръвни лабораторни тестове, които да намалят разходите и главоболията на пациентите“. Компанията й е в застой в продължение на много години, но днес предлага над 240 различни видове тестове, а бизнесът й е оценен на 4.5 млрд. долара. Кой казваше, че трябва да имате университетско образование, за да станете богат?