Американците също с визи, за да влязат в Европа

Преди броени дни гражданите на Съединените американски щати бяха сюрпризирани с новината, че вече има нови изисквания, засягащи пристигането им в Европа. Разказваме ви какви са те:

 

От 2024 г. Европейският съюз ще изисква от американските туристи предварително одобрение чрез Европейската система за информация и разрешаване на пътуванията (ETIAS).

С други думи, преди да си осигурят билети, настаняване или резервация на Стария континент, американските туристи ще трябва да подадат заявление в ETIAS за приблизително 8 долара. Кандидатите също така ще трябва да предоставят следните документи: документация за пътуване, паспорт, лична информация, ниво на образование, текуща професия, очаквани подробности за пътуването и всякакви наказателни присъди, ако има такива.

Важно е да се спомене, че макар повечето заявления да се обработват в рамките на минути, някои отнемат повече време. Ето защо Европейският съюз съветва посетителите да кандидатстват „много по-рано“. Обещава се отговор в рамките на четири дни, ала срокът може да бъде и удължен, в зависимост от обстоятелствата.

След като разрешението е осигурено, обаче, то ще бъде валидно в срок до три години или до изтичането на паспорта на всеки един американски гражданин. Ала въпреки полученото одобрение за посещение, това не означава „гарантирано влизане”.

С други думи, всеки един граничен служител може не само да поиска да види документацията или допълнително информация от пристигащия, но и да откаже да го допусне в дадената страна-членка на съюза.

С валидно разрешение за пътуване от ETIAS можете да влизате на територията на европейски държави толкова често, колкото искате за краткосрочни престои – обикновено до 90 дни за всеки 180-дневен период…” – се казва в уебсайта на ЕС.

Новите правила ще влязат в сила от януари 2024 година.