Netflix разгневи холивудските актьори с обява за работа

Netflix предизвика гневни реакции от страна на стачкуващите холивудски актьори и сценаристи, след като публикува обява за работа, свързана с употреба на изкуствен интелект.

Заплащането е до 900 000 долара годишно, което предизвика допълнително възмущение.

Човекът на новата позиция ще се присъедини към екипа на платформата за машинно обучение (Machine Learning Platform), която задвижва алгоритъма на Netflix, помагащ на зрителите да избират кои нови програми да гледат.

Холивудските профсъюзи стачкуват именно защото не са съгласни с това как изкуственият интелект влияе на развлекателната индустрия и заплащането.

Обявата за работа е една от няколкото, посочени на страницата на Netflix, които са насочени към кандидати с опит в областта на машинното обучение и изкуствения интелект.

От обявата за работа не става ясно дали тази позиция ще дава съвети за съдържанието на телевизионните програми и филми, които Netflix избира, за да инвестира в тях.

В друга отворена обява за продуктов мениджър в раздела на платформата за машинно обучение се казва, че бъдещият служител ще събира обратна връзка и ще разбира нуждите на потребителите, като в крайна сметка ще помага за инвестиционните решения.

 

Описанието изглежда предполага, че тази роля ще включва използването на ИИ за оценка на нуждите от финансиране на различните програми.

Това е ключовата загриженост на синдиката Sag-Aftra, представляващ актьорите, който изрази опасенията си, че тези алгоритми ще имат твърде голяма власт.

Фран Дрешър, член на Sag-Aftra, заяви пред списание Time, че успехът на всеки един филм или телевизионна програма сега е значително по-малко важен, отколкото, когато ефирните телевизии са били доминиращи.

„Алгоритмите диктуват колко епизода трябва да има един сезон, преди да се достигне платото от нови абонати и колко сезона трябва да има един сериал, за да да се излъчва“, твърди тя.

„Това намалява броя на епизодите на сезон с шест до десет и намалява броя на сезоните до три или четири. Не може да се живее с това. Систематично сме изтласквани от препитанието си от бизнес модел, който ни беше наложен и който създаде безброй проблеми за всички, намиращи се на различните стъпала в професията“, уточнява Дрешър.

Гилдията на сценаристите WGA, предложи система, която да регулира ролята на изкуствения интелект в процеса на писане на сценарии и да предотврати използването му като източник на материал.

От Netflix отказват да коментират обявите за работа, но в предишни свои изявления са защитавали позицията, че ИИ няма да замени творческия процес.

„Най-добрите истории са оригиналните – проницателни и често идващи от собствените преживявания на хората“, заявяват от Netflix.

Новината за най-новата обява за работа, базирана на ИИ, беше осъдена от някои стачкуващи актьори, които трябва да спечелят най-малко 26 470 долара, преди да получат право на здравноосигурителни права.

Актьорът Роб Дилейни (на снимката – бел. ред.) е категоричен: „Заплата от 900 000 долара на година за „войник в безбожната им ИИ армия“, когато тази сума може да даде право на тридесет и пет актьори и техните семейства да имат здравна застраховка, е просто ужасяващо“.

Хавиер Грило-Марксуах, който доби популярност от сериала „Изгубени“, обвини Netflix, че държи актьорите в бедност, докато набира добре платени генерали за бездушната си армия от силициеви плагиати срещу по-голямо възнаграждение, отколкото самият актьор някога е изкарвал за една година.

Междувременно по-рано тази седмица Netflix обяви пускането на ново приложение – My Netflix, което компанията нарича – едно гише, съобразено с вашите вкусове, предлагащо лесни преки пътища, които да ви помогнат да изберете какво искате да гледате.