Журналист, изпробвал диетата на Нанси Пелоси, разказва…

Когато Нанси Пелоси обяви през ноември 2022 г., че ще се оттегли от ръководството на Демократическата партия, започнаха напоителни дебати.

Те не престават и до днес – като се започне от мястото й в историята като първата жена, председател на Камарата на представителите, мине се през законодателните й постижения и се стигне до вероятния й наследник – конгресменът Кевин Маккарти.

Журналистката от „Бизнес инсайдър“ Софи Климън решава да се занимае с една по-особена подробност от биографията на Нанси Пелоси.

След като Нанси Пелоси обявява, че ще си подаде оставката, тя дава изявление, на което отговаря на различни въпроси на журналисти. В един момент се изморява и казва, че е време за обяд с надеждата да прекъсне водопада от въпроси. Тогава репортер й задава въпроса какво планира да яде за обяд в такъв важен ден, а тя му отговаря: хотдог с горчица – същото, каквото ям всеки ден.

Този отговор заинтригува Софи Климън и тя решава да се постави на своеобразната диета на Нанси Пелоси и да провери дали високопоставеният политик не е преувеличил с цел да се хареса на общественото мнение.

„Ежедневната диета със солено месо е вдъхновяваща, но може би е лоша новина за артериите на Нанси Пелоси“, посочва Софи Климън и добавя: „Почудих се дали хотдогът е единственият й порок. Може би се е придържала към здравословни омлети с белтъци и пиле на скара за друго ястие или е пила зелено смути при ранните си сутрешни разходки?“

След 30 секунди търсене в Гугъл Софи открива нещо невероятно: 82-годишната председателка на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ се храни като дете на богаташи, които са го оставили без родителски надзор – закусва шоколадов сладолед, богато овкусена паста и много шоколад. Освен това Нанси твърди, че не спортува, въпреки че дъщеря й твърди, че когато отиде на гости у майка си, я хваща да яде шоколадов сладолед, докато тренира на велоергометър.

„Обзалагам се, че мога да направя това“, помислила си Софи. Тя обаче съжалила, че Нанси Пелоси не пие кафе, но си припомнила как наскоро също изкарала цяла седмица без кафе, докато била с COVID. И така тя започнала, въодушевена от идеята, че всяка сутрин ще си похапва сладолед. Имала малко резерви как ще издържи цел алкохол, тъй като Нанси Пелоси била известна като пълен въздържател.

Софи обяснила на редакторите в „Бизнес инсайдър“ своето намерение, като се аргументирала с принципа: „Можем да разберем душата на Америка, само като изследваме нейните недра“.

Така те се съгласили Софи да се храни в продължение на една седмица като Нанси Пелоси и след това да опише преживяването.

„Не съм сигурна кой след това съжаляваше повече“, признава Софи.

Още през първия ден съжалява, че се е отказала от кафето. „Моята котка ме събужда, като повръща върху декоративната ми възглавничка. Би било чудесно да изтрия този неприятен инцидент, вливайки малко кафе в тялото си, но се отказвам, вдъхновена от желязната воля на Пелоси.

Приготвям си закуската: гореща вода с лимон и сладолед. Изстисквам сока от половин лимон в чаша и използвам другата половина като гарнитура. Навсякъде плуват неапетитни парчета каша, но след първата глътка съм вече във форма. Чувствам се като модерен уелнес гуру, който казва на последователите си в TikTok да използват куркума като контрол на раждаемостта.

Но горещата вода и лимонът не са заместител на кофеина и скоро главата ми се разтуптява. Един час по-късно се чувствам още по-зле, затова се предавам и си правя черен чай. Въпреки че предлага моментно облекчение на мозъка ми, хубавите неща, както и в живота, винаги са мимолетни, а главоболието достига размери на ядрена експлозия. Все едно имам махмурлук, въпреки че повече от две седмици не съм близвала алкохол. Взимам си два ибупрофена и си записвам в дневника: „Нанси, какво по дяволите става?“.

За да отпразнувам започването на диетата, моля моите колеги Кейт и Боб да ме придружат до Glizzy’s – модерно и луксозно заведение за хотдог.

Обмислям да тичам дотам. Боб, който стана злощастно известен, след като се храни като Уорън Бъфет в продължение на една седмица, ме посъветва да бъда активна по време на диетата си – но решавам, че моите агонии вече са достатъчни, така че вземам автобуса. По пътя се чувствам зверски привлечена от реклама на Big Mac, която виждам на витрината на Макдоналдс.

В Glizzy’s получавам един „Шон Пол” (сушени пушени гърди, зелева салата и горещ мед на Майк) и Чайнатаун (краставица, чили чипс, кориандър, пържен шалот, лук и сос). Поръчвам си и кока-кола, защото изглежда ще умра, затова че следвам примера на Пелоси и се моля кофеинът да помогне.

За щастие хотдогът е отличен, а храната ме съживява. Чувствам се като нова и с удоволствие се включвам в дебата за най-добрия хотдог, който някога сме яли. „Не можете да хапнете най-добрия хотдог, който някога сте яли през зимата“, твърди Кейт и аз не съм съвсем съгласна.

Научавам, че Нанси наскоро е била видяна да пазарува в CVS, така че отиваме до най-близката аптека, за да купим липсващите хранителни продукти, включително бадемовите блокчета с черен шоколад на Ghirardelli.

Проучването ми не установи на какво се дължи манията на Нанси по шоколада, но смятам, че тя е сравнително безобидна в сравнение с избраните пороци на нейните колеги от модерната епоха: говорителят на републиканците в Камарата на представителите Джон Бонер пуши по две кутии на ден, а бившият председател на Камарата на представителите Пол Райън е маниак на тема кросфит  -комбинация от вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика.

Но след като в продължение на седмица следвах диетата на Нанси Пелоси – сладолед за закуска и хотдог за обяд, осъзнах, че някак-си се лутам между еуфорията и дълбините на отчаянието .

А когато спрях да се храня като Нанси, мозъкът ми сякаш започна да работи нормално и вече не се чувствах като торба с пясък. Все пак не мога да си кривя душата – шоколадовият вкус в сутрешната ми закуска беше страхотен и реших и в бъдеще да си купувам сладолед на Jeni.

В крайна сметка седмичното ми хранене като Нанси Пелоси потвърди едно от най-дълбоките ми убеждения за Америка: нашите най-успели хора са ненормалници.