София: Строги мерки срещу графитите

Столична община най-накрая решава да наложи мерки срещу безобразното драскане и загрозяването на сгради в столицата. Част от тях включват и налагането на глоба от 2000 лева.

 

От няколко десетилетия насам е ясно, че нов вид вирус ходи по архитектурните паметници на Европа. Любляна, Прага, Неапол, та дори и София, не успяха да се разминат с така нареченото улично изкуство – „графити“.

Дори и Златна Прага не е пощадена от графитните „художници“…

Разбира се, тук не става дума за красивите и смислени стенописи, които са свързани със знакови личности, национални символи или исторически моменти. Целта – да се намали „тагването“ по стени, стъкла и врати на „художниците“ със спрейове.

Често срещана гледка из софийските улици…

Ето защо от Столичната община предлагат да се въведе не само глоба до 2000 лв., но и да бъде прокарана и бърза и лесна процедура за регламентирано рисуване на фасади с графити. Казано накратко, обособяват се 4 свободни стени за съвременно градско изкуство – в Южния парк, в подлезите на моста „Чавдар“, гара „Подуяне“, както и в парка срещу Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Пример за красиво графитно изкуство.

Могат да бъдат почиствани фасади на храмовете, училища, обществени сгради, елементи на градското обзавеждане, обекти в града изобщо, не само фасади. Собственици на частни сгради могат да потърсят помощ от Столичния инспекторат, те ще бъдат отговорни за сигналите.“ – поясни Георги Георгиев, председателят на Столичния общински съвет.

Георги Георгиев – председателят на Столичния общински съвет.

В интерес на истината, добрата инициатива не предвижда само да бъдат почистени стените на надрасканите постройки. По думите на Иво Пенев от Столичния инспекторат, предстои да бъде закупена и специална техника, с която не само ще бъдат отстранени графитите, но и с чиято помощ ще се гарантира по-нататъшното предпазване на фасадите от повторно загрозяване с логата и прякорите на „художниците“.

Иво Пенев.

Очаква се разкрасително-почистващата процедура в столицата да започне още през март.