Жените в US-армията все по-привлекателни – вече и с червило

В американската армия разрешиха дамите да си слагат червило и да си лакират ноктите. Промените почиват на принципите „многообразие, равнопоставеност, включване“. Ето какво по-конкретно се има предвид.

 

В американската армия са били въведени промени в правилата и стандартите за поддържане на външния вид на жената – войник. Ще им бъдат предоставени повече възможности да изразят личността си. Главен сержант Марк Антъни Кларк обяви от кабинета на отговарящия за личния състав на армията, че има нови стандарти за поддържане представителния вид на военните. В тях за дамите е предвидена възможност да носят червило, да си лакират ноктите, да си слагат обеци, да си правят прически с плитки и на кичури, заменящи традиционния кок.

„В опит да се противопоставим на увреждането и загубата на коса, която настъпва в резултат на прическа тип „кок“, одобрихме в армията по-щадящи варианти за оформяне на прическата. Вече се допуска да носите косата си по-свободно, не вързана на строг кок“, обяви Кларк.

Освен това на жените – войници, които кърмят, ще им бъде позволено да носят бельо, което е по-подходящо за тях, без да се съобразяват с дрехите, които им е наложено да носят по устав. Тези промени идват само няколко дни след като президентът Джо Байдън отмени забраната транссексуални да служат в американската армия.

„Знаем, че действията говорят повече от думите, когато става въпрос за приобщаване и справедливост в нашите редици,  – заяви генерал-лейтенант Гари Брито.  – Вярваме, че промените, които обявихме днес, са пример за политики, при които хората са поставени на първо място“.