Желанието на Елизабет Втора: Камила да бъде кралица

Кралица Елизабет II изрази „искреното си желание“ херцогинята на Корнуол – Камила, да стане кралица, когато един ден принц Чарлз се възкачи на престола, съобщиха световните медии.

В специално изказване по повод 70-годишнината от възкачването си на трона кралицата Елизабет II изрази желание, с което недвусмислено проправи пътя за йерархично израстване на Камила.

На втори план се вижда херцогинята Камила, облечена в зелен костюм.

Когато херцогинята Камила се омъжи за принц Чарлз през 2005 г., от лондонския си дом – Кларънс Хаус, те дадоха ясен знак, че втората съпруга на принца на Уелс иска да носи титлата „принцеса консорт“.

Дълго време се спекулираше, че това се прави, тъй като по онова херцогинята изобщо не се радваше на голяма популярност в социологическите проучвания заради връзката й с принц Чарлз, когато той е бил женен за принцеса Даяна.

Смята се, че принц Чарлз отдавна е таял надежда съпругата му да бъде обявена за кралица, когато един ден той стане крал.

Кралица Елизабет II ясно посочи, че подкрепя това желание на сина си и използва повода – отбелязването на нейния платинен юбилей на трона.

По случай юбилея си кралицата лично разряза тортата и се смя, и шегува. Тя има немалко весели спомени за разказване – по време на 70-годишното й царуване са се сменили 14 премиери, а музеят „Мадам Тюсо“ се е обогатил с 23 версии на нейни восъчни фигури.

Големите тържества по повод юбилея ще започнат на 2 юни и ще продължат до 5 юни. Тогава ще има концерти и най-различни артистични акции по улиците на Лондон.

В речта си, посветена на юбилея, кралица Елизабет II благодари на британската нация за „верността и привързаността“, които тя е демонстрирала към нея по време на дългото й царуване.

Тя изрази и надежда, че британците ще дадат пълната си подкрепа и за нейния син, и неговата съпруга – Камила.

Според наблюдатели в кралското семейство вече са преценили, че общественото мнение за Камила се е променило през последните години с нарастването на нейната популярност и че този исторически момент от управлението на кралицата, когато тя отбелязва платинения си юбилей, е подходящ момент да се прекратят спекулациите за бъдещата титла на Камила.

По време на брака й с принц Чарлз мнозина се съмняваха, че тя, някой ден, ще бъде обявена за кралица, така, както кралицата майка стана кралица Елизабет, когато се омъжи за Джордж Шести.

Самата Елизабет II призна в навечерието на 70-ата годишнина от възкачването си на престола, че помни много ясно смъртта на баща си Джордж VI, като я свързва с началото на своето царуване.

Кралицата поднови обещанието си, което е дала на британската нация – за първи път през 1947 г.: „Животът ми винаги ще бъде посветен на службата ми към вас“.

Тя също така отдаде почит на херцога на Единбург – принц Филип, нейният съпруг, който почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст, след като цели 73 години бе плътно до нея.

Кралицата подчерта: „Щастлива съм, че имах постоянната и любяща подкрепа на семейството си. Бях благословена, че в лицето на принц Филип имах партньор, готов да изпълнява ролята на мой съпруг, безкористно приел жертвите, които я съпътстват.

Това бе роля, която видях да изпълнява и собствената ми майка по време на управлението на баща ми“.

Елизабет II коментира и доброжелателното отношение, което през всичките 70 години са проявявали към нея хора от всякакви националности, религии и възрасти.

„Оставам вечно благодарна и смирена за лоялността и обичта, които те продължават и до днес да ми дават“ – подчерта кралицата.