Ракети и анимационни герои вече красят белгийския паспорт

Личният документ за самоличност на белгийците вече ще рекламира и творчеството на илюстраторите Жорж Реми (Ерже), Пиер Кюлифор (Пейо), Морис, Рьоне Госини и други техни талантливи сънародници. Ето за какво става дума:

 

Преди дни, по информация на „Евронюз“, Министерството на външните работи на Кралство Белгия реши да обнови дизайна на белгийските паспорти. От 7-ми февруари те вече ще включват илюстрации от някои от най-известните белгийски анимационни герои, прославили страната по целия свят.

Първата страница на новите паспорти, където ясно се вижда прочутата ракета на Тентен.

Разлиствайки лист по лист, притежателите му и проверяващите ще се натъкнат на всякакви чудати и приказни рисунки и сцени от любимите анимационни филми на милиони хора по света: „Смърфовете“, „Приключенията на Тентен“, „Лъки Люк“, „Ларго Уинч“, „Спиру и Фантазио“ и „Марсупилами“. Всички те възникват като герои в белгийски комикси, които впоследствие прерастват в игрални и триизмерни филми, играчки и други видове мърчандайзинг. Наред с това може да бъде видян и Атомиумът – една от най-известните забележителности в света – намираща се в Брюксел – столицата на Белгия.

Дори и сладките сини човечета Смърфовете не са изпуснати.

Според The Henley Passport Index (HPI) – глобална класация на страните според свободата на пътуване – от 13-ти април 2021-а личният документ на Белгийското кралство заема 7-мо място в света по важност.

Атомиумът в Брюксел.

Това означава, че близо 187 държави могат да бъдат посетени без изискването за виза или издаването ѝ на място. Затова не е чудно, че от 1990-а до 2022-а над 19 хил. паспорта са били откраднати, както свидетелства Белгийската полиция.

Актуланият дизайн на белгийския паспорт.

Документът може да бъде получен само при притежаването на белгийско гражданство. Цветът му е бордо, от 2008 г. насам съдържа биометрични данни и е валиден за период от 7 години. На корицата му фигурират, освен английския, и трите официални езика на кралството: фламандски, френски и немски. Членовете на Белгийското кралско семейство също притежават паспорти, но техните се водят дипломатически.

Така е изглеждал белгийският паспорт през 40-те години на миналия век.

Апропо, това е първият документ в света, който ще отдава почит на анимационни и комиксови герои.