Затваряй си устата: забраниха на японците да викат в атракционните паркове

Японските власти се прочуха с оригинален начин за борба с пандемията от коронавирус, която отново започна да завладява страната в резултат на премахването на ограниченията. Вместо да затворят стадионите и парковете за развлечения, те издадоха редица странни препоръки, които желаещите да посещават такива места трябва да спазват.

 

Например, на посетителите на атракционния парк Фуджи-Кю Хайленд, разположен на 70 км от Токио в подножието на планината Фуджияма, който отвори врати след карантината на 1 юли, е забранено да крещят докато се возят на влакчетата на ужасите. А на футболните фенове, които се допускат на стадионите от 11 юли в ограничено количество – да скандират в подкрепа на играчите, както и да размахват знаменца и да ръкопляскат.

Според японските чиновници това ще опази местните жители и гостите от разпространението на инфекцията. Но самите граждани оцениха подобни препоръки като трудно изпълними – да се спускаш с влакче на ужаса и да не уста, за да извикаш  от страх, според тях е невъзможно. Особено когато става дума за двукилометрово съоръжение, където скоростта при спускане от височина 70 метра достига 130 километра в час. Създаденият през 1966-а атракцион Фуджияма бил считан за най-високият и най-бързият в света.

За да подкрепят посетителите в старанията им да сдържат виковете си и да докажат, че това е възможно, администрацията на атракциона създаде видеоклип, на който двама възрастни служители в парка се спускат с влакче на ужасите с невъзмутим вид, каменни лица и без да издадат звук, следвайки препоръката „да сдържат емоциите си”.

Наред с това паркът Фуджи-Кю започна кампания в социалните мрежи с хаштаг #Mao (сериозно лице), предлагайки на посетителите да участват в конкурс за най-невъзмутима физиономия. Участниците трябва да публикуват видео, на което да е запечатано мълчаливото им пътуване със сериозен вид, като при това трябва да са с маски на лицата. Наградата за победителя е безплатен билет, който ще получи без опашка. Вярно, че за да спечели наградата, преди това все пак ще трябва да посети парка срещу пари, редейки се за билет.

Подобна акция едва ли ще спаси някого от коронавируса, но съвсем логично ще привлече още повече посетители на и без това популярните атракциони, които по време на карантината не получаваха приходи. Така че тази забавна стратегия прилича по-скоро на маркетингов ход, отколкото на грижа за епидемиологичната безопасност.

Но новите правила за посещения на атракционите не радват хората, споделя пред The Guardian представител на парка. Въпреки това те ще трябва да се спазват от всички, които искат да погъделичкат нервите си возейки на атракционите и в други паркове – носенето на маска е задължително и в токийския Дисниленд, и в парка Universal Studios в Осака, които отвориха врати след карантината в края на юни – началото на юли. В тях действат и ограничения върху употребата на спиртни напитки и броя на посетителите.

Още по-лошо се пише на футболните фенове, решили да посетят мач на любимия си тим след карантината. Такава възможност бе дадена на японците в средата юли. Но запалянковците едва ли ще могат да се насладят на футболните срещи в пълна степен – на тях им е забранено да изразяват емоциите си по какъвто и да било начин от съображения за сигурност. Те нямат право да викат в подкрепа на играчите, нито да размахват знаменца, нито да ръкопляскат.

„Ако хората нарушат тези правила, ще се наложи да ги порицаем по някакъв начин, – обяснява Сатоши Курода, представител на популярния японски футболен отбор Шимизу-С Пулс в интервю за The Guardian. – Ние все още обмисляме как именно ще наказваме провинилите се фенове”.

Все пак запалянковците могат да носят големи плакати и банери, за да ги покажат на феновете на съперничещия тим и да изразят подкрепата за играчите на своя отбор, уточнява Курода. Но те в никакъв случай не бива да бъдат размахвани. „Това е рисковано, защото на феновете рано или късно ще им се прииска да направят точно тава, – оценява ситуацията представителят на футболния клуб. – Ние разбираме техните чувства, но правилата се обясняват още на входа при влизане”.

Администрацията на клуба не иска да изгони запалянковците, но предупреждава, че ако мерките нарушени, ще трябва да приложи най-строги санкции и дори, да спре да пуска фенове на стадиона.