За него: 5 съвета за по-чиста, красива и сияйна кожа

В днешно време все повече мъже започват да обръщат внимание на личната си хигиена и най-вече на кожата на лицето си. В това няма нищо лошо, тъй като добрата лична хигиена е изключително важна. Най-малко мъжът, който полага грижи за самия себе си, означва, че самият той е готов да се погрижи и за останалите, бидейки положителен пример за подражание. По този случай сме ви приготвили пет кратки, но много важни съвети от известната немска дерматоложка Барбара Щурм, които биха били от полза на всеки един представител на силния пол.

 

Пази кожата си и тя на свой ред ще те предпази.“ – гласи мотото на доктор Щурм. Дерматолог, на когото се доверяват световноизвестни личности като Виктория Бекъм, Бела Хадид и дори Ким Кардашиян. Германката има и собствена козметична марка, като нейните продукти се славят с високото си качество и максимален брой естествени съставки.

Доктор Барбара Щурм.

Ето защо няма нищо чудно в това, че редица прочути списания като Vogue лично се допитват до прословутата дерматоложка за някои важни и любопитни съвети. Както вече казахме, от известно време насам мъжкото съсловие също започна да полага все повече грижи за външния си вид. Дали поради полови предразсъдъци или всеобщо неглижиране, на мнозина от мъжете все още им липсват елементарни познания относно грижата за лицето. Ето защо д-р Барбара Щрум е приготвила пет прости и важни сътвета за тези, които нямат приятели козметици.

Ето кои са те:

1. Започнете с всекидневни козметични грижи за вашата кожа.

2. Наспете се добре.

3. Хранете се здравословно, избягвайте храни, предизвикващи акне и излишния алкохол.

4. Спортувайте, медитирайте и не се напрягайте.

5. Не излагайте кожата си на вредните UV лъчи, синята светлина HEV (излъчвана от всякакви монитори, екрани и дори енергоспестяващите лампи) и градските замърсявания без нужната защита.

При първа точка става дума, че всеки човек, независимо от неговия пол, трябва да разполага с минимум един почистващ гел за лице, мицеларна вода или лосион за почситване, ексфолиант, хиалуронов серум, хидратиращ крем или флуид (дневен и/или нощен) и слънцезащитен крем.

Сутрин и вечер лицето трябва да бъде много добре почиствано, преди да му бъдат приложени каквито и да е серуми (азеинова киселина, аскорбинова киселина (виатмин С), ретинол, никотинамид , арбутин и други). Преди излизане – дори и през зимните месеци и облачни дни – човек винаги трябва да си слага слънцезащитен крем на лицето. В противен случай, всички грижи, които полага за лицето си, ще отидат на кино, както гласи точка 5. Допълнително с напредването на ГМО продуктите, изкуствената храна и засилващият се ежедневен стрес, човешката дерма става все по-чувствителна и склона към алергии, зачервявания и иритации.

Препоръчвам да избягвате груби подходи като агресивни киселини, недоказани продукти и лазери, които могат да променят естествената бариерна функция на кожата ви и да причинят дехидратация и/или дисфункция.“ – допълва д-р Щурм.

Канадската марка The Ordinary.

На пазара има богато разнообразие на продукти за дерматологичната хигиена, но едни от най-добрите и доказали се брандове са Paula’s Choice, The Ordinary, Mukti Organics, Skinstitut, Garden of Wisdom, The Inkey List и – разбира се – собствената марка немската дерматоложка.

Козметиката на доктор Барбара Щурм.

Много е важно първо да се посъветвате с вашия личен лекар или опитен дерматолог/специалист, преди да започнете да третирате кожата си с козметични продукти.