Преводачът на „Баладите“ на Гьоте сред номинираните за „Христо Г. Данов“ – 2022

Преди ден, на 8 юни, станаха известни номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: „Българско издателство”; „Автор на българска художествена литература”; „Преводач на художествена литература”; „Автор в областта на хуманитаристиката”; „Автор на издание за деца”; „Художник или дизайн и оформление на книга”; „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело”.

Присъжда се и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградите се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Тази година, за съжаление, в две от категориите – „Представяне на българската книга” и „Библиотечно дело” има по един номиниран – съответно Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за събитията, организирани в Клуб „Писмена“, и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

В останалите категории има конкуренция. За титлата „Българско издателство“ на 2022 г. се борят издателство „Лист“ и издателство „Хермес“.

Атанас Капралов.

За автор на българска художествена литература са номинирани трима души – поетът Атанас Капралов, автор на стихосбирката „По мярка на духа“ на издателство „Летера“, романистката и авторка на редица пиеси – Елена Алексиева с книгата „Прекъсването на самсара“ на издателство „Жанет 45“ и Христо Добротинов – автор на книгата „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“.

Александър Шурбанов.

За преводач на художествена литература за 2022 г. са номинирани Александър Шурбанов за превода му на книгата „За кого бие камбаната“ на Джон Дън и издателство „Лист“, Васил Самоковлиев за превода му на „Сватби в къщата“ на Бохумил Храбал и на издателство „Колибри“ и Любомир Илиев – за превода му на „Баладите“ на Йохан Волфганг Гьоте на издателство „Лист“.

 

В областта на хуманитаристиката за автор на 2022 г. са номинирани Иван Маразов за „Златната утопия“ на издателство „Захари Стоянов“ и Хюсеин Мевсим за книгата „Атанас Далчев в Солун и Истанбул“ на издателство „Жанет 45“.

Мария Донева.

В категорията автор на издание за деца се състезават двама автори на едно и също издателство – „Жанет 45“. Става дума за Мария Донева, автор на книгата „Нетърпение в кутия“ и за Мая Дългъчева, автор на „Какво е да си майка“.

 

За най-добър художник или дизайн и оформление на книга за 2022 г. „спорят“ Дамян Дамянов, художник на книгата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси, издателство „Сиела“, Калина Мухова, художник на „Дървото на живота“ от Уилям Фокнър, издателство „Лист“ и Ясен Гюзелев художник на „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов, издателство „Колибри“.

А кой ще е победителят?

Ще отговорим със стих на номинирания Атанас Капралов от стихосбирката му „По мярка на духа“:

„Въпроси, въпроси…

Безброй бумеранги

При мен се завръщат

И ничком се просват…

Но все не замлъквам аз –

Дръзка камбанка,

Кънтяща досадно в ухото

на Господ.“

Тържествената церемония по връчването на призовете ще се състои на 13 юни (понеделник) от 17.00 часа в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Събитието, вече повече от 20 години – от 1999 г. насам, се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура.