Арбутинът и неговите полезни свойства

Ето че и есента дойде, а с нея и грижите за кожата, особено след като силата на слънцето започва да отслабва, а хората – да прекарват все по-малко време навън. Дори и тенът, който сме получили през лятото, около някой басейн или морето, рано или късно започва да избледнява. Но при някои хора остават и тъмни петна, които ги тревожат. Те биват причинени или от физическо или химическо увреждане на дермата, или заради хормонален дисбаланс, или други процеси, случващи се вътре в организма. Но няма страшно – на помощ се притича арбутинът! Ето какво трябва да се знае за него:

 

Избелване на кожата

Студените месеци са идеалното време за използването на козметични продукти, помагащи на кожата да се справи с хиперпигментацията. Но макар и изборът да е огромен, някои от препаратите могат да причинят повече вреди, отколкото ползи.

Един от тях е хидрохинонът: естествено ароматно съединение познато и като фенол. Макар и да потиска ензима тирозиназа, пряко отговорен за производството на меланин, част от дерматологичната общественост смята, че това е изключително токсично и карциногенно съединение не само за кожата, но и за целия организъм. Накратко може да предизвика онкологични заболявания, фоточувствителност, алергии и вътрешни увреждания.

Ето защо не е никаква изненада, че в страните от Европейския съюз, Австралия и Япония е забранена продажбата на продукти с концентрация над 1% хидрохинон. Най-честите му наименования са Hydroquinone; Benzene-1,4-diol; p-Benzenediol; 1,4-Benzenediol; 1,4-Dihydroxybenzene; Benzene-1,4-diol; Quinol; 4-Hydroxyphenol.

 

Арбутинът – заместителят на хидрохинонът

Въпреки че избелващото действие на арбутина (гликозид на хидрохинона, като гликозидите са голяма група от активните съставки на лечебните растения, състоящи се от захарна и незахарна част) е по-слабо от хидрохинона, той е доста по-безопасен. Химичното вещество се освобождава доста по-бавно в кожата, като по този начин възпрепятства силното му и вредно действие върху организма. Арбутинът съществува в две форми – алфа и бета, но в козметиката се използва алфа поради това, че е по-стабилното и ефективно съединение.

 

Намира се и в природата

Интересно е да се спомене, че арбутинът се среща и в природата. Най-вече в растения като Мечо грозде, Черница, боровинките, пшеницата и крушите, а също и в растенията от семейство Пиренови.

 

Употреба

Обикновено арбутинът се използва като съставка в различни видове козметични продукти, които се борят срещу пигментните петна: най-често в комбинация с коджиевата киселина (Kojic acid), витамин С или никотинамида, за който неотдавна писахме. Всички те имат сходно действие и успехите от съвместното им действие са доказани.

Прието е, че той е подходящ за всички видове кожа и може да се нанася два пъти на ден (след почистване на лицето), включително и в комбинация с други козметични продукти. Много е важно – също като при ретинола – кожата да бъде предпазена и със слънцезащитен крем, преди всяко излизане навън. В противен случай излагането ѝ на слънце би обезсилило и анулирало напредъка, постигнат от избелващия крем.

Впрочем, тъй като избелването на дермата отнема време, не очаквайте веднага да видите резултати – поради тази причина се изискват постоянство и търпение.

 

Странични ефекти

Макар и рядко, не е изключено козметичният продукт да причини раздразнение на кожата, зачервяване, парене, алергични реакции, розацея и други. Затова е много важно, преди да решите да го използвате, първоначално да се посъветвате с вашия личен лекар или дерматолог. Най-добре е бременните жени да не прибягват до употребата му.

 

Признати марки

Някои от доказалите се брандове на пазара са The Ordinary, Oro Aroma, Collistar, Paula‘s Choice и Chumolee.