Топ милиардерите в Русия

Списание Forbes обяви класация на най-богатите руски милиардери. Тяхното състояние е изчислено въз основа на размера на продадените активи и дивидентите, получени от тях, в периода от 18 март 2020 г. до 5 март 2021 година.

 

Ето и кои руски милиардери влизат в Топ 10.

Първата позиция заема Алексей Мордашов (1965).

Алексей Мордашов.

Той е председател на съвета на директорите на една от ключовите компании за добив и търговия със стомана – ПАО Северстал. Състоянието му се оценява на 1.7 млрд. долара.

На второ място е председателят на съвета на директорите и основен акционер в Novolipetsk Steel или NLMK – една от четирите най-големи компании за добив на стомана в Русия.

Владимир Лисин.

Става дума за Владимир Лисин (1956), чието богатство е в размер на 1.48 млрд. долара.

Трети по богатство е директорът на USM Holdings Алишер Усманов (1953) със състояние от 1.43 млрд. долара.

Алишер Усманов.

Компанията му развива бизнес в сферата на минното дело, металургията, телекомуникациите и интернет технологиите.

Вагит Алекперов.

Четвърти е президентът на НК „Лукойл“ – Вагит Алекперов (1950)  – със своите 1.14 млрд. долара.

Сюлейман Керимов.

Пети е собственикът на компанията, добиваща злато, „Полюс“, – Сюлейман Керимов (1966) с богатство в размер на 922 млн. долара.

Владимир Потанин.

Шести е Владимир Потанин (1961) – с 897 мл. долара, който е съсобственик и генерален директор на най-голямата компания в света за производство на никел ГМК „Норилски никел“ и президент на холдинга „Интеррос“, развиващ бизнес в сферата на добива на метали, в енергетиката, във финансовия сектор, в търговията на дребно и на пазара на недвижими имоти.

Андрей Скоч.

Седми е Андрей Скоч (1966) – съсобственикът на USM Holdings, за която вече стана дума, и депутат в Държавната дума. Той притежава 875 млн. долара.

Виктор Рашников.

Осми е председателят на съвета на директорите и основен собственик на Магнитогорския металургичен комбинат Виктор Рашников (1948), който притежава 828 млн. долара.

Генадий Тимченко.

Девети е членът на Съвета на директорите на втората по големина в Русия компания за природен газ – „Новатек“ и на компанията за нефтохимикали -„Сибур“. Става дума за Генадий Тимченко (1952), чието богатство е в размер на 788 млн. долара.

Десети е собственикът на инвестиционната компания, регистрирана във Великобритания, Millhouse Capital.

Роман Абрамович.

Това е Роман Абрамович (1966), чието състояние възлиза на 645 млн. долара.