Ямболско вино сред световните победители за 2023 година

Отдавна е всеизвестно, че нашите вина не отстъпват по нищо на тези от Франция, Италия, Чили и даже Нова Зеландия. За пореден път това бе доказано преди няколко дни по време на най-престижния конкурс за вино в света – Mondial de Bruxelles.

 

Сред най-добрите червени вина в света се озова и българското Vineyards Selection, произведено от „Вила Ямбол“ от лозята им в Тенево, реколта 2017 година. Оттук насетне то ще бъде красено с Големия златен медал, с който много малко винопроизводители могат да се похвалят.

За първи път от 30 години насам наше вино бе оценено на толкова високо ниво и то в конкурс, където ежегодно участват над 7500 вида бели и червени вина. Там те биват дегустирани и оценявани от водещи винени специалисти от 45 националности. Конкурсът тази година се проведе в Хърватия, град Пореч.

От България бяха изпратени 73 проби: 27 от тях бяха наградени със златни или сребърни медали. Но от тях само три с престижния Голям златен медал: гореспоменатото червено вино, Enira Reserva 2017 и Exclusive Lot Cabernet Sauvignon 2017.

Трите вина-първенци, отличени с Големия златен медал.

Важно е да спомене, че само 1% от дегустираните проби получават гореспоменатия приз. Напитките биват даже дегустирани и повторно, за да може само наистина най-добрите сред вината да бъдат отличени.

Крайният резултат на Република България за тази година е 37% наградени алкохолни напитки, което е по-високо от средния успех от 25-28 на сто. По този начин не само се подчертава изключителното качество на българските вина на световната сцена, но и че винопроизводителите от „Вила Ямбол“ отново затвърдиха своето почтено първо място по брой спечелени медали.