Как се инвестира във винена колекция?

Докато едни харчат пари за вино, други могат да изкарват от него до 24% годишна печалба, ако се вярва на консултантската компания Knight Frank.

В класическия случай на инвестиране ще се наложи дегустацията на бургундско и супер тосканско да се замени с изучаване на котировките им и с общуване с чуждестранни търговци на едро, но има и по-съвременни методи – чрез приложения за смартфони.

Който разбира от хубави вина, може да изкарва добри пари от тях. Дори през турбулентната 2022 година напитките от сортове, подлежащи на колекциониране, повишиха цената си с 10%, сочи проучване на The Wealth Report, публикувано от международната консултантска компания Knight Frank.

В по-спокойни години е имало и по-добри печалби. През 2016 година Knight Frank констатира, че инвеститорите във вина са имали 24% годишна печалба – 1.5 пъти повече (към онзи момент) от инвеститорите, закупили акции от списъка S&P 500, в който са включени петстотинте най-големи щатски компании по пазарна капитализация.

Liquid Icons.

Тези числа повишават оптимизма на инвеститорите, които са решили да инвестират във вина. По данни на Liquid Icons 90% от водещите имена във винарската индустрия очакват през 2023 година положителни промени, имайки предвид нарастването на търсенето от страна на купувачите и на обема на инвестициите.

Това сочат данни от анкета, в която са участвали близо 1000 представители на отрасъла. Според 59% от анкетираните от Knight Frank банкери и консултанти първото място по доходност сред нетрадиционните финансови инструменти за 2023 година заемат произведенията на изкуството. Други 39% от респондентите посочили виното като перспективно вложение.

Как това може да стане факт? Никакви дегустации в избите: с инвестиционно вино се търгува чрез търговците на вино на едро. Ролята на централизиран пазар изпълнява лондонската Liv-ex (The London International Vintners Exchange): там извършват търговия с вино от 2000 година насам, като там сега оперират 630 компании, специализирани в търговията с вино. Еталонен за пазара се смята индексът Liv-ex Fine Wine 100, отразяващ динамиката на цените на сто позиции от осем региона – главно от Бордо, а също от Бургундия и Тоскана.

Индексът се изчислява като средно аритметично от най-високото и най-ниското предложение сред най-големия пул търговци на вино и се изразява в цена на усреднена каса, съдържаща 12 бутилки.

През 2023 година индексът надхвърли 415 единици, а за последните 20 години той е нараснал с цели 270 процента. В годишния отчет на Liv-ex се подчертава, че хубавите вина си остават „стабилна” инвестиция дори в период на пазарна турбулентност, а начело на листата сега е Бургундия, като, образно казано, във врата ѝ диша Шампан.

На Liv-ex могат да търгуват само юридически лица. Частните лица могат да обърнат внимание на борсата Cavex или да действат чрез британските търговци на едро и инвестиционните фондове. В последния случай ще са ви необходими минимум 10 000 долара – такава е цената на входния билет за пазара, например при брокера Wine Investment Fund. Друг вариант е съществуващият от 1698 година британски търговец на едро Berry Bros. & Rudd, който предлага различни услуги – както търгуване, така и съхраняване на вино.

Търговците на едро ще предложат както инвестиции в „сини чипове”, имайки предвид, че в казината при играта на покер най-висока стойност имат точно този вид жетони, залагайки на прочутите „Гран Крю” в региона на Бордо, а също и на перспективните калифорнийски и австралийски вина.

От друга страна има и по-съвременни методи на инвестиране: приложения за смартфон, например Vinovest или Oeno Futures. Свое приложение е разработила и Simple – Fine & Rare Wine, в него са представени около 500 позиции.

На инвеститорите от региона на Бордо ще им предложат „сини чипове”  (например Chateau Petrus или Lafite Rotschild) и бургундски вина екстра качество (Domaine Lalou Bize Leroy). Има и класически вина супер качество като тосканските – Sassicaia от San Guido.

Движението на цените при тях е отчетено от Liv-ex Fine Wine 100. През февруари 2023 виното Sassicaia (реколта 2019 година), увеличи цената си с 3% за месец и се превърна в един от факторите за нарастването на индекса.

Перспективни са инвестициите само в най-висококачествени напитки. В Бордо, според някои оценки, се произвеждат около 100 марки вино от инвестиционен клас, а още около 50 вида произвеждат в Бургундия, от порядъка на 30 – в долината на Рона. За ориентирането в техните качества помага класирането им според представителния индекс Liv-ex Fine Wine 1000.

Компанията Simple популяризира вина повече от десет години, като затова е готова да помогне в съставянето на колекция в приложението с помощта на персонален мениджър и експерти. Те съветват 80–90% от портфейла да съставляват вина, за които инвеститорите са сигурни, че залагат на нещо традиционно. За Специалистите препоръчват само 10–20% от опциите да са отделени за експерименти.

Но те добавят, че колекционерът на вина едва ли ще го заболи сърцето, ако си отвори бутилка от „експерименталната” част на колекцията.