Ядрената мегаяхта, която ще спаси света

Безспорният символ на богатството – яхтата, стана много търсена придобивка по време на пандемията. Причината – свръхбогатите се стремят да се изолират във възможно най-луксозната среда. На този фон се появиха амбиции за създаването на ядрена мегаяхта.

 

Големите суперяхти не са с особено благоприятно въздействие върху планетата.

Според изчисления на антрополози от университета в Индиана яхта, с постоянен екипаж, площадка за хеликоптери, подводници и басейн, отделя годишно в атмосферата над 7000 тона въглероден двуокис.

Умножено по 300, колкото е приблизително броят на суперяхтите в света, излиза, че те всяка година замърсяват въздуха с над 2 милиона тона въглероден двуокис. Това е повече от годишните емисии на около една четвърт от страните в света.

Предложението е да се създаде луксозна суперяхта без емисии, около която да се обединят учени от различни сфери, климатолози и богати хора, с дързък стремеж да спасят планетата.

„Защо най-богатите хора в света не се обединят с най-умните и най-ярки учени, за да се опитат да създадат суперяхта, която да не замърсява въздуха?“ – пита Аарон Оливера, сингапурски предприемач, роден в Гибралтар, основен инициатор на идеята.

Плаващ компютър

Идеята е да се създаде мегаяхта, носеща името Earth 300 („Земя 300“), която ще е дълга 300 метра – по-дълга от най-голямата суперяхта в света – Azzam, собственост на кралското семейство на емирството Абу Даби.

По проект Earth 300 ще е с уникална 13-етажна сфера, където ще има над двадесет научни лаборатории. Те ще събират данни от пътуванията на плавателния съд, за да предложат решения за проблема с изхвърляните въглеродни емисии. Ще има платформа с отворен код, така че и други екипи на учени, да могат да участват в предлагането на решения. Освен това в изследователската сфера ще функционира квантов компютър от нов тип, с който стремежът ще бъде да се постигне невероятна скорост и мощности.

В момента квантовият компютър е обект на експериментални проучвания от Google и IBM.

Яхтата ще е с капацитет да посрещне 425 души, като най-много ще са две основни групи „посетители“ – 165 души екипаж и 160 учени.

Ще има и 20 студенти и група от 20 експерти с различни професии – икономисти, инженери, артисти, политици, радетели за подобряването на климата. Единствените гости, които ще си плащат за пътуването, ще са богати туристи, които ще бъдат настанени в 20-те VIP апартамента на яхтата. Билетът за всеки от тях ще струва малко над 1 млн. долара – сума, с която те ще финансират науката.

Аарон Оливера.

Аарон Оливера има амбицията Earth 300 да се превърне в емблема на своето време, сравнима с олимпийския огън и Айфеловата кула.

„Изменението на климата е глобален проблем, който изисква своето глобално превозно средство. Океаните са туптящото сърце на планетата, тъй като те абсорбират по-голямата част от въглерода. Най-добрият начин да се отговори на глобалното предизвикателство е група хора да се съберат на плавателен съд, без твърда основа под краката си, готови за приключения“ – подчертава Оливера.

Той се вдъхновява за идеята си, когато един ден, гмуркайки се на Малдивите, вижда умиращи корали и решава, че трябва да направи всичко по силите си, за да промени трагичната съдба на красивите морски обитатели.

В действителност идеята за луксозен изследователски кораб не е нова. Подобен проект – REV Ocean, има норвежкият магнат Кжел Инге Рьоке. Неговата амбиция е да изследва риболова, изменението на климата и замърсяването на океаните с пластмаса. Този кораб трябваше да е готов през 2022 г., но проектът се забавя с около пет години поради проблеми с конструкцията му.

Earth 300 е двойно по-голям от REV Ocean. По проект той ще струва 700 млн. долара, като в момента Оливера търси корабостроителници в Германия и Южна Корея за строителството му. По думите му морските инженери са завършили проекта и сега остава само строителите да си свършат работата.

„Мисля, че до 2025 г. яхтата ще е готова. Финансирането ще дойде както от частни инвеститори, така и с помощта на „традиционни банкови инструменти“ – твърди Оливера.

Яхта с ядрено захранване?

Първоначално яхтата ще използва за гориво зелени синтетични горива, но за да отговори напълно на изискването да функционира без емисии, Оливера планира тя да се движи с модерен тип ядрен реактор с разтопена морска сол.

Това би позволило на яхтата да остане за неопределено време в океана, с пълна енергийна автономия. Но също като квантовия компютър, тази технология все още не съществува. Разработва се от британската компания Core Power в сътрудничество с Terra Power, компания за ядрено инженерство, начело на която е Бил Гейтс.

В подкрепа на проекта на Оливера са IBM, студиото за военноморска архитектура Iddes Yachts и фирма за класификация на кораби RINA.

На въпрос кои известни хора би искал да покани на борда, Оливера отговаря – „обичайните заподозрени“: Илон Мъск, Мишел Обама, Грета Тунберг, Наоми Клайн – известната канадска активистка, бореща се срещу корпоративната глобализация и авторка на „Без лого“, производителят на дрехи за активен отдих Patagonia и екоактивист- Ивон Шуинар.