Британката Ела Милс – 29-годишна блогърка, по-известна като „Вкусната Ела“, има близо 2 милиона последователи в „Инстаграм“. Причината – рекламира здравословно хранене на растителна основа. „Трябва да се радваме на богатото изобилие от плодове и зеленчуци“, казва Милс и добавя: „Но не си мислете, че ви говоря за заешка диета – маруля, настъргани моркови и сурови зеленчуци“, казва тя през смях. „Просто ми се иска хората да не възприемат зеленчуците за скучни храни – ето, например, гуакамолето – то представлява пюре от авокадо, в което се добавя лимонов сок и нарязани на ситно домати, лук и чушки, и е много интересно с историята на своето разпространение в Мексико, САЩ и Западна Европа.
Но за Милс плодовете и зеленчуците са не само любопитни откъм историята на своето разпространение. Когато е на 19-години, тя е диагностицирана с рядко заболяване, което й причинява сериозни храносмилателни проблеми и хронична умора. Търсейки алтернативно лечение, тя се насочва към растителна диета без глутен, месо, захар и млечни продукти. Вдъхновена от резултатите, които променят живота й, тя започва да пише в блога си „Вкусната Ела“, в който споделя рецепти с апетитни визуализации. Оттогава си спечелва невероятни фенове, пише множество готварски книги, открива ресторант в Лондон, като не спира да пропагандира консумацията на повече зеленчуци и по-малко преработени храни.
„Имунната ни система – 70% от нея- се дължат на витамините и минералите в храната ни, от които зависи здравето ни, включително и състоянието на мозъка ни. Диетата ни се нуждае от много фибри и разнообразие от плодове и зеленчуци, ядки и семена, включително и от много бобови растения“, обяснява Милс.
Тя съветва в шкафа си да се запасим с четири основни съставки:
Билки и подправки: Те са от съществено значение, защото благодарение на тях всяко ястие придобива уникален вкус – такива са кимионът, червеният пипер, куркумата, синапеното семе, лютият червен пипер, люспите от люти чушки, сушеният кориандър, мащерката, розмаринът и риганът.
Подправки и сосове: Задължително е винаги да имате под ръка ябълков оцет, тахан, сусамово масло, кокосово масло, студено пресован зехтин. Като разбъркате фъстъчено масло и люспи от люти чушки в зехтина, в който сте решили да печете зеленчуците, ще установите, че вкусът е незабравим. Същото важи и за сосовете за паста и за консервите с домати и с кокосово мляко. „Кокосовото мляко прави ястието кремообразно и чудесно върви с всякакви билки и подправки“, обобщава Милс.
Зърнени храни: Приготвяйте си овесени ядки за закуска с бадемово мляко, като след това изсипете в купата фъстъчено масло и резенчета банани. А вечер, след дългия работен ден, забърквайте лесни ястия като киноа, кафяв ориз и елда, както и всякакви салати с пикантни къри сосове.
Консервирани бобови култури: Не пропускайте да се запасите с боб, леща и нахут, които добавят повече протеини към хранителния ви режим. Задушеният черен боб в много чесън е винаги ястие за ценители.
Съставките са само половината от успеха, предупреждава Милс и съветва последователите си да се запасят с кухненски роботи, които да улеснят работата им в кухнята. „Моят кухненски робот ми помага да приготвям всичко – от хумус, през песто до всякакви видове дипове („дип“ –на английски означава „топвам“ – той е кремообразен, солен и най-често се консумира с препечени филийки )“, обяснява Милс.
Колкото до пазаруването, съветите й се ограничават до няколко важни принципа: „Купувайте най-вече сезонни плодове и зеленчуци, които виреят на ваша територия. През пролетта и лятото хапвайте печени патладжани, чушки, тиквички, червен лук и чесън. Правете си домашно приготвена юфка от тиквички, в ментов сос от авокадо. През есента и зимата наблегнете на фасул, киноа или картофи, спанак, моркови, подправени с кокосов сос, кимион, куркума.
Милс обича да готви в индустриални количества през уикенда, за да може да разполага с надежден резерв през седмицата. Обикновено пече зеленчуци, нарязва ги на малки кубчета, поръсва ги обилно с червен пипер, сушени билки, канела и ги залива със зехтин. Приготвя си и хумус. После съхранява всичко в хладилника в много и различни по големина купички, и има за цялата седмица. Фаворит са й и ястията с авокадо, кафяв ориз и печен сладък картоф.
Доколкото им е възможно, Милс и съпругът й – Матю, вечерят у дома. Смятат, че така е не само по-икономично, но и по-здравословно. Освен това, когато вечер двамата се приберат, готвят заедно, което не само ускорява процеса, но и осигурява приятни емоции.
„Вярвам, че за да може един режим на хранене да даде резултат, той трябва да ви е приятен. Не бива да се стремите да спазвате диета на принципа – или всичко, или нищо – това няма да ви доведе доникъде“, заключава Милс.