„Заедно“ – музеят на румънските българи в Търговище

Неотдавна ви разказахме за най-новата българска организация в Румъния, както и за прословутите Букурещки терми. А сега ще отделим няколко минутки, за да ви заинтересоваме с музея на етническите българи в румънския град Търговище, който можете да посетите при следващото си пътешествие в северната ни съседка.

 

Музеят на етическите българи е основан на 30-ти ноември 2014г. – датата, когато се отбелязва Деня на българите в Търговище. Той се намира в сградата на Асоциация „Заедно“, намираща се в българския квартал „Матей войвода“, на улица „Каля Плоещ“ № 91.

Зданието на Асоциацията, видяно чрез Google Карти.

В културната институция се пазят не само различни народни носии и предмети от бита на нашите сънародници, но и важни документи, разказващи за първите 57 български фамилии, които са се заселили в окръг Дъмбовица преди повече от 171 години. Наред с това и броят на румънците с български корени през 1940 –а: какво е било тяхното семейно положение и имотното им състояние.

Част от носите, които могат да бъдат видени в музея.

Когато се заселили в окръга, българите станали известни с отглеждането на зеленчуци и приготвянето на традиционната българска баница, която – за разлика от румънската – е солена.“ – разказват създателите на музея.

Българските обичаи продължават да се пазят и до ден-днешен.

Според най-новите данни на Националния статистически институт в Румъния (Institutul Național de Statistică (INS) ), близо 5975 души се определят като етнически българи. В Търговище техният брой е около 700 души.

Това е линкът към официалната Facebook страница на Асоциацията – https://www.facebook.com/zaedno.ro/ .