“Метрополитън” плаща 200 000 долара обезщетение на Анна Нетребко

Нюйоркската „Метрополитън опера“ ще трябва да плати на руската оперна певица Анна Нетребко над 200 000 долара компенсация заради отмяна на 13 представления през 2022 година.

Това следва от решение на съда в Ню Йорк, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

От ръководството на „Метрополитън опера“ твърдят, че са имали право да отменят спектаклите на Анна Нетребко, тъй като тя отказала да осъди руския президент Владимир Путин за решението му да започне военна операция в Украйна и по този начин нарушила условия в договора им с тях.

Съдия Хауърд Еделман твърди в мотивите си към съдебното решение, че Анна Нетребко определено е поддръжник на Владимир Путин, но има право на подобен избор и това не е в нарушение на договора.

Певицата иска да получи по съдебен път и още 400 000 долара, като компенсация за хонорарите от предстоящи сезони, които тя е обсъждала с ръководството на операта, но без да сключва официален договор с него.

На 3 март 2022 г. от пресцентъра на „Метрополитън опера“ обявиха, че отменят участието на Анна Нетребко в постановката на „Турандот“ поради отказа й да се откаже публично от подкрепата си за военната операция. Преди това – на 1 март 2022 г. от Баварската държавна опера прекратиха договора си с певицата.

На 30 март 2022 г. Анна Нетребко публично осъди провеждането на спецоперацията в Украйна, като подчерта, че не подкрепя нито една от руските политически фигури. Тя допълни, че от няколко години живее и работи в Австрия.

След това изявление през април Новосибирският театър за опера и балет отмени концерт на певицата. На 7 януари 2023 г. оперната звезда попадна под удара и на украинските санкции, наложени с указ на президента Володимир Зеленски.