Най-несполучливите резултати от сътрудничеството на модни брандове

Неотдавна Nike представиха съвместно с бижутерийната марка Tiffany своя модел на маратонки Air Force 1 Low.

Моделът не предизвика възторжени отзиви в мрежата, а много ценители и ветерани на така наречената улична мода направо нарекоха общия продукт един от най-несполучливите за годината. На фона на този провал си припомняме други подобни неуспешни сътрудничества, които критиците не харесаха.

Versace x H&M

Сама по себе се марката Versace е своеобразна: златните ширити, ярките щампи и като цяло крещящият стил нe подхождат на всекиго. Пренасянето на провокационния стил на къщата за висша мода върху дрехите, предназначени за масовия пазар, винаги носи голям риск. В случая със съвместната колекция на Versace и H&M този риск не се оправда.

Пилотските якета със зелена леопардова шарка, прилепналите трикотажни блузки с палми изглеждаха не провокационно, а просто зле. Общо взето ярките елементи на облеклото трябва да се съчетават с нещо едноцветно, за да се създаде контраст. Образът, съставен изцяло от подобни крещящи дрехи, най-вероятно няма да говори добре за носещия ги.

Crocs x Balenciaga

Сътрудничеството на две марки винаги е лотария. Crocs периодично пускаха несполучливи съвместни проекти (например колекцията с диджея Diplo). Balenciaga също понякога залагаха не на когото трябва, пример е съвместната колекция със Симпсънови, която не само че не подари на зрителите реални изделия, но и използва за свои герои явно неактуални персонажи.

В случая с колекцията Crocs x Balenciaga звездите също не се подредиха, както трябва – естетиката на така наречените грозни обувки – ugly shoes –  не се получи иронична. Достатъчен пример са гумените чехли с висок ток.

Lil Nas X и MSCHF

Още един проект с маратонки Nike, към който всъщност спортната марка няма никакво отношение. Рапърът Lil Nas X решава да създаде своя колекция маратонки съвместно с група художници от MSCHF. Основният мотив е сатанинската естетика в маратонките Nike Air Max 97. Най-силно негодувание предизвика истинската кръв във въздушните камери в подметката на модела. Моделите доста бързо бяха изтеглени и авторите на проекта трябваше да се извинят за станалото.