Therme București: Почивка, условия и впечатления

Неотдавна, по повод Националния празник на България, с група приятели решихме да посетим прословутите Букурещки терми. Там прекарахме цял ден и, гледайки преди това видеоклиповете и влоговете на различни хора: дори и на наши сънародници, стигнахме до заключението дали Therme București наистина си заслужават.

 

История

Голямото СПА съоръжение отваря врати на 14-ти януари 2015 година. То се намира на 22 км северно от центъра на Букурещ, над летището “Хенри Коандъ”, и е разположено на площта от 250 хил. кв. километра. Отворено е целогодишно и може да побере до към 4000 души. До този момент мястото е най-голямото такова в Европа, използващо термални води. Благодарение на своите атракции, заведения за хранене, детски кътове и СПА процедури, “Терме Букурещ” за нула време се превръща в любимото място за воден отдих на хиляди.

 

Разположение

Фоайето.

Цялата сграда е разделена на три зони, ако не се броят огромното фоайе и съблекални с близо 5000 шкафчета:

 

  • The Palm – така наречената Главна зона, където са разположени огромен басейн, джакузита, водни барове, шезлонги, канапета и – живи палми – откъдето идва името на сектора. В The Palm се допускат само лица, навършили 16 години.

  • Elysium – главната СПА зона, където са разположени множество сауни, инфрачервени легла, стаи за масажи и козметични процедури, солна стая, воден бар и ресторант a la carte.

  • Galaxy – това е идеалното за семейства с деца място. Разполага с няколко водни пързалки, детски басейни, басейни за възрастни, детски кът, ресторант, турски бани, сауни, хидромасажни и инфрачервени легла и воден бар.

Важно е да се спомене, че и трите зони са разделени чрез специални пропускателни автомати. Достъпът до всеки един се извършва чрез електронен чип, за който ще спомена след малко. А за да се получи този достъп, всеки клиент трябва да плати сумата и за трите зони. Разбира се, това не са всичките функции на чипа…

 

Вход

Преди да влезнете, получавайки достъп до всички тези чудесии, трябва да решите точно каква входа такса желаете да платите. Тънкостта тук, е, че в зависимост от делничните, почивните и празничните дни, часовете за посещение и неограничения достъп до всичките три зони, за които споменахме по-горе, ценните се променят.

The Palm.

Например, цената за един възрастен за цял ден с достъп до всички зони през почивните дни ще излезе към 209 румънски леи, което се сравнява на 83 лева. В нея не влизат консумацията на храни и напитки, използването на хидромасажните легла и допълнителните разкрасителни процедури или групови занимания.

Плаща се както с банкноти, така и с банкови карти. Цените са само в румънски леи.

 

Гривната с чип

След тази операция ще ви бъде предоставена гореспоменатата гривна с чип. Много е важно да не я губите, защото върху нея не само е изписан номерът на вашето шкафче, но и само чрез нея можете да го отключите/заключите (бидейки доближена до сензорната-ключалка).

Хитри стени в ориенталски стил, които нощно време светят (май направени от хималайска сол) в Galaxy.

Наред с това чрез тази „умна гривна“ можете да си плащате за всичко вътре в комплекса, а накрая на вашето пребиваване ще я дадете на обслужващия персонал на някое от гишетата за изход. След като бъде сканирана гривната от тяхна страна, вие ще получите цялата дължима сума, която трябва да заплатите при изход. С други думи, можете напълно спокойно да си оставите личните вещи (телефон, камера, портфейл) в шкафчето.

Впрочем, не се притеснявайте – напълно безопасно е да влизате с нея в сауните, турските бани и даже и в басейните!

 

Плажни принадлежности

В същто време Galaxy е разделена на две подзони.

Много важно е да носите със себе си плажни принадлежности: най-вече кърпи и джапанки. В противен случай ще бъдете задължени да си купите от самите терми. Цената на чифт джапанки е към 10 лева. Това го разбрахме, тъй като едното момиче от компанията ни си забрави неговите в хотелската стая и бе принудено да си купи.

За спомен можете да си купите и някои от халатите с логото на „Терме Букурещ“.

 

Забрани

The Palm .

Разбира се, няма и как иначе без тях.

Шезлонгите в зоната Galaxy.

Най-главните са, че в „Терме Букурещ“ не се допускат викове, крясъци, караници, агресивно и насилствено поведение. Всички жени с дълга коса са задължени да я вържат, при влизането от тяхна страна в басейните и джакузитата. Забранени са снимките с телефони и фотоапарати в басейните. Забранено е внасянето на външни бутилки с вода и храна. Пушенето е изрично забранено: включително и на електронни цигари. Нашият екскурзовод ни уведоми, че миналата година така четирима души мигновено са били изгонени от постройката, включително и един от тур-гидовете.

Все пак за пушачите е помислено – има специално особени зони, които се намират извън комплекса.

Храна и напитки

Нашият басейн и воден бар в Galaxy.

На територията на „Терме“ функционират три ресторанта и няколко барчета. Кафета, безалкохолни, коктейли и бири можете да си вземете от всяко едно от тях. Най-забавни са водните барове, където човек може или да си пие вкусната напитка на бара, или на специалните каменни маси, докато плува из басейна.

При заведенията за хранене има голямо разнообразие: бургери, азиатска кухня, средиземноморска, италианска или суши. При тях това определя и цената, така че човек трябва добре да прецени къде и какво ще хапне. Част от нашета група, включително и моя милост, бяхме в заведението в Galaxy; вторият ресторант се намира при Elysium (него така и не успяхме да го видим), докато останалите бяха отишли за суши и риба в третия, за който трябва да се излезе от Palm, за да се влзене в него.

Водните пързалки и атракции в Galaxy.

В нашето заведение имаше няколко автомата със сензорни екрани, откъдето човек сам си прави поръчката, плаща с чипа, взима номерче и гледа на екрана кога ще му бъде готова поръчката и откъде да си я вземе. Чакането за храната отнема много по-малко време от чакането на опашки за влизане в заведенията. Наистина – заредете се с огромно доза търпение за чакане на дълги опашки, защото именно това ще ви чака в „Терме“, особено в сектора Galaxy, където е пълно със семейства с малки деца…

Храната и напитките са питателни и много вкусни, така че поне си заслуажват. Цените са близки като тези в Happy.

Цялостно преживяване

Зоната Galaxy.

Като се изключи дългото чакане на опашки, страшното объркване от огромните размери на „Терме Букурещ“ и разположението на ресторанти, сауни и тоалетни и спринтът за запазването на шезлонги (да – дори и тук като на множество други места човек трябва да дойде много рано и да си хвърли кърпите и личните вещи, за да запази места. Нищо, че входната такса не ви гарантира място – тук важи на 100% правилото „който пръв пристигне, той печели“. Заради това ние едвам-едвам успяхме да се настаним чак в Galaxy, по-чудно успяхме да намерим пет свободни шезлонга, а това беше вече към 11:30 ч. сутринта ), си изкарахме много добре.

Хидромасажните легла и зад тях – тези с инфрачервените лампи – в Galaxy.

Все пак успях да мина през всичките турски бани в Galaxy, да пийна плодов сайдер на бара в басейна, да полегна под инфрачервената лампа, да поплувам в почти всички басейни и да легна за поне 15-ина минути на едно от хиромасажните легла. За щастие, тъй като никъде онлайн не видях тяхната тарифа, освен че се заплащат допълнително, останах приятно доволен, като разбрах, че 15 мин ще ми струват 15 леи (около 4-5 лева).

Трите вида турски бани в Galaxy.

За целия престои, като се изключи входната такса, платих около 97 леи (към 39 лева) : за малка минерална вода, еспресо, сайдер, хидромасажно легло и обяд (азиатски нудели с пиле и шипков сок). Което бе доста изгодно.

Изглед към огромния басейн на The Palm от Elysium. Снимка на Ани Милошова. 

Тръгвайки си от комплекса в 19:00 ч., тъй като от тур-агенцията вече ни чакаха с автобусите, тъкмо в The Palm започваше огромно парти. А нощно време комплексът става още по-енигматичен и прекрасен, защото пускат нощните светлини, превръщайки го в истински ониричен свят.

Така че определено ви препоръчам да посетите Therme București при първа възможност. Повече информация можете да намерите и в официалния му сайт –  https://therme.ro/ .