Съкращенията в Meta заради грешки на Марк Зукърбърг

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг изпрати писмо до служителите си, обявявайки втори кръг от съкращения, само месеци след последните големи съкращения на работни места.

В официалния документ се казва, че още 10 000 работници ще бъдат освободени, в допълнение към предишните 11 000 души, които бяха съкратени през ноември. Нещо повече – 5000 отворени позиции ще бъдат затворени, което показва колко сериозни са намеренията на компанията за намаляване на работната сила и като цяло на оперативните разходи.

В обръщението, споделено и във „Фейсбук“, Зукърбърг обяснява необходимостта от съкращения със сегашното състояние на икономиката:
„Миналата година беше сигнал за унизително събуждане. Световната икономика се промени, конкурентният натиск нарасна и растежът ни се забави значително. По-високите лихвени проценти водят до по-слаба икономика, по-голямата геополитическа нестабилност и до необходимост от промени, а засиленото регулиране води до по-бавен растеж и увеличени разходи за иновации.“

Критиките не закъсняха – на Зукърбърг му бе припомнено, че инвеститорите са искали от Meta да „чуе” този „сигнал за събуждане“ от известно време – още през второто тримесечие на 2022 г., когато от „Уолстрийт“ са отбелязали, че приходите на гиганта в социалните мрежи се свиват, дори броят на служителите му да продължава да расте.

Миналия октомври, две седмици преди да се появят съобщения, че Meta съкращава работни места, главният изпълнителен директор и акционер на Altimeter Capital, Брад Герстнър, написа отворено писмо до гиганта сред социалните мрежи с искане да съкрати персонала с 20% и да намали общите разходи, включително многомилиардните си долари инвестиции в Метавселената.

Зукърбърг е заложил бъдещето на компанията си на Метавселената, включително и на скъпите очила за виртуална реалност, разработвани в отдела му Reality Labs. Но тези усилия все още не са се материализирали в реални приходи за компанията, въпреки че тя харчи милиарди за изследвания и разработки. Инвеститорите започнаха да призовават Зукърбърг да намали инвестиционния риск.

„Подобно на много други компании в свят с нулева лихва – Meta се подхлъзна в страната на излишъка – твърде много хора, твърде много идеи, твърде малко реални действия“, написа Герстнър миналата година.

Първоначално акциите на Meta се повишаваха след всяко съобщение за уволнение – знак, че инвеститорите харесваха тези съобщения. Миналия ноември, след като претърпя кризисен период поради спада в печалбите от третото тримесечие с 52% на годишна база и заради намаляващите приходи и големите разходи за Метавселена, довели до падане на акциите на Meta с повече от 20%, новините за съкращения върнаха надеждата на инвеститорите. Резултатът бе, че акциите се покачиха с 6 процента.

Марк Махани – ръководителят на отдела за интернет изследвания на Evercore, обяви в съобщение до инвеститорите, че Мета и Зукърбърг изглежда са чули „негативната реакция на инвеститорите към възприетата липса на дисциплина на разходите“ при анализа на печалбите за третото тримесечие, тъй като те са започнали да се движат в посока съкращаване на разходите.

 

 

 

Инвеститорите реагираха по положителен начин и в сряда, 15 март, тъй като акциите на Meta отново се повишиха с 6% след новините за новите съкращения. А фактът, че служители от отдела Reality Labs на Meta са включени в този последен кръг от съкращения, очевидно е музика за ушите на някои инвеститори, коментира Марк Шилски от AllianceBernstein.

„Това е много важно за тези акционери, които се отказаха от акциите на Meta, защото не се чувстваха комфортно да поемат риска Зукърбърг да харчи все по-голяма сума пари за Метавселената“, коментира Марк Шилски.