Макрон започна обратното броене: 500 дни до Олимпиадата

Френският президент Еманюел Макрон прие на обяд в Елисейския дворец представителите на 30 компании партньори, които ще допринесат с 1.2 милиарда евро за организацията на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Става дума за над една четвърт от бюджета за събитието.

„Приемане на гости от цялата планета при възможно най-добрите условия, най-високата степен на безопасност, най-точната организация, най-голямата социална и екологична отговорност.“

Това мото лансира във вторник, 14 март, френският президент Еманюел Макрон, петстотин дни преди церемонията по откриването на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 година.

„Започва обратното броене в рамките на петстотин дни и  то е плод на години усилия“, обяви Макрон във видео, публикувано в социалните мрежи. „Тези петстотин дни ще бъдат като време на национална мобилизация“, добави той.

По време обяда президентът разговаря и с Тони Естанге, трикратен олимпийски шампион в кану слалома и знаменосец на Франция на откриването на Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година, който сега е ръководител на организационния комитет, и с Тома Джоли, артистичен директор, отговарящ за церемонията по откриването.

„Откриването ще е безпрецедентно – с парад по Сена“, обеща Тома Джоли.

След това Еманюел Макрон, заедно с министъра на вътрешните работи Жералд Дарманен и с министъра на спорта – Амели-Удеа Кастера, се срещна с 500 длъжностни лица, които ще участват в организацията на игрите в префектурата на Париж. Тази среща бе проведена с цел Еманюел Макрон да получи гаранции, че всички са на работа и че всички възможните „клопки“ по организацията на Олимпийските игри са предвидени и за тях са взети съответните мерки.

За първи път в историята на Олимпийските игри церемонията по откриването няма да се проведе на стадион, а по Сена, в сърцето на столицата, нещо, което е безпрецедентно предизвикателство по отношение на сигурността.

На 26 юли 2024 г. в 20:24 ч. сто лодки, превозващи делегациите с отделните национални отбори, ще се спуснат по реката от моста „Аустерлиц“ до Айфеловата кула. Те ще плават шест километра под погледа на около 600 000 зрители, каквито са сегашните разчети на организаторите.

„Научихме уроците си от събитията на „Стад дьо Франс“, даде уверение министърът на спорта, имайки предвид фиаското на финала на Шампионската лига по футбол през май 2022 г. в Сен Дени, преградие на Париж.

„Искаме да покажем най-доброто от Франция. Няма неосъществими проекти, но някои трябва да се адаптират“, призна от своя страна Тони Естанге.

Хаосът в транспорта несъмнено е кошмарен проблем за организаторите – всички си задават въпроса ще могат ли летищата да поемат милионите очаквани посетители? Ще бъде ли направено всичко необходимо хората с увреждания да нямат проблем с предвижването в Париж? Ще има ли стачки, които много чужденци смятат за френска особеност? Впечатление, което в момента се подсилва от трупащите се кофи за боклук по улиците на Париж заради служителите на чистотата, които стачкуват, бунтувайки се срещу планираната пенсионна реформа.

По отношение на спортната и жилищната инфраструктура Франция се движи по график и всичко необходимо ще бъде осигурено между декември 2023 г. и пролетта, увери Амели Удеа-Кастера.

В същото време се появиха тревожни коментари за бюджета на Организационния комитет, в който 96% са от частен произход, провокирани от инфлацията.

Бюджетът се увеличи с 10%, за да достигне 4.4 милиарда евро в края на 2022 г., но общият му размер е 8.8 милиарда евро, тъй като в него се включва покриването на различни разходи, включително бюджета на компанията, която ще достави спортните съоръжения (Solideo). По отношение на тях Макрон обяви, че Франция ще извърши малка революция и ще си осигури от Олимпиадата огромно наследство под формата на 5 000 нови спортни площадки и транспортна инфраструктура.