Осем филма, които не са за пропускане на 27-ия София Филм Фест

Тази вечер, 16 март, от 19.00 часа бе официалното откриване на 27-ия София Филм Фест. Тази година в програмата му са включени 170 филма от 53 държави.

Откриването бе в Зала 1 на НДК с „Повелителят на горите“ на Фолкер Шльондорф. Фестивалът ще продължи до 31 март.

Фолкер Шльондорф ще засади първото дърво в рамките на новата инициатива на София Филм Фест – гора на фестивала, която ще бъде на територията на София.

Дърветата в нея ще бъдат посадени от специалните гости и участници на фестивала. Сред тях ще бъдат носителите на Наградата на София Джералдин Чаплин и Радослав Спасов. Други звездни имена ще са Кшищоф Зануси, Ян Сверак, Биле Аугуст, Милчо Манчевски, Дито Цинцадзе, Георги Дюлгеров.

Фестивалът ще премине под слогана Reconnect – да се свържем отново. Това е желанието на неговия директор – Стефан Китанов, припомнящ, че преди три години имахме проблеми да съпреживяваме киното в киносалоните по естествения начин на топла среща между филм, автор и публика.

Осемте филма, които не са за пропускане, са:

„Тенекиеният барабан“ – част от ретроспективата на Фолкер Шльондорф.

Може да го гледате на 17 март, петък, от 20.00 часа в  Дома на киното. Удостоен е със „Златна палма“ в Кан през 1979 година и с „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Пред зрителите на СФФ филмът ще бъде представен лично от неговия автор. Историята в него е удивителна – тя е за Оскар Мацерат, който още като ембрион поставя условие – няма да се роди, докато майка му не му обещае нещо съблазнително. Сделката е налице, когато тя му обещава тенекиен барабан за третия рожден ден.„

„Витлеемска светлина“ – премиерната прожекция на най-новия филм на звездата на съвременното чешко кино – Ян Сверак. Филмът ще бъде показан на 18 март, в Дома на киното от 18.00 часа. Следваща прожекция ще има на 28 март от 18.00 часа в кино „Одеон“.

Ян Сверак ще получи специалната награда на СФФ и ще се срещне с публиката по време на премиерната прожекция – на 18 март. Филмът е комедия, с щипка магически реализъм, хипербола и остроумни диалози, в които се третират с лекота въпросите за живота и смъртта.

„В капан“ – част от Международния конкурс за първи и втори филм на София Филм Фест. Той е на гръцкия режисьор Василис Кацупис с Уилям Дефо в главната роля. Сюжетът се завъртва около професионален крадец на произведения на изкуството, абсолютен гений в своята област. Той прониква в луксозен мезонет на известен колекционер, но след неочакван инцидент крадецът претърпява тотална трансформация.

Може да гледате филма в Дома на киното – на 23 март от 20.30 часа и на 24 март от 15.30 часа.

„Адам Ондра: До краен предел“ е документален филм, посветен на тридесетгодишния чешки алпинист Адам Ондра. Неговото мото е: „Живея, за да се катеря. Катеря се, за да се чувствам жив“. Днес той е един от най-емблематичните спортисти на Чехия, след като започнал своя път на тригодишна възраст. Документалният филм на Ян Шиманек и Петр Заруба проследява подготовката за дебюта на Ондра в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио. В историята не е пропуснат моментът с комерсиалния натиск от страна на средствата за масова информация и на публиката, която жадува за зрелища.

Ще имате възможност да гледате филма на 28 март в „Люмиер“ от 18.30 часа.

„Под слънцето“ на шотландската режисьорка Шарлот Уелс „Под слънцето“ имаше номинация на тазгодишните „Оскари“ в категорията за главна мъжка роля. Мнозина кинокритици бяха впечатлени от органичните актьорски изпълнения на Пол Мескал и Франки Корио, които изпълняват ролите на баща и дъщеря.

Ще имате възможност да гледате филма на 25 март в кино „Люмиер“ от 18.00 часа и на 29 март в „Сине Гранд Парк Център“ от 19.00 часа.

„Записки по едно предателство“ е филм на големия български режисьор Георги Дюлгеров. Той бил провокиран да създаде филма, след като гледал телевизионна игра, в която участникът – учител, не знаел как е загинал Бенковски.

Може да гледате филма в кино „Люмиер“ на 19 март от 20.30 часа.

„Корсаж“ ни препраща във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и във фокуса му е неговата темпераментна съпруга – императрица Елизабет. Режисьорката Мари Кройцер, която е и сценарист на филма, изгражда заедно с Крипс един уникален образ на силна жена, която прилага страст и смелост в отстояване на себе си.

Може да го гледате в „Сине гранд парк център“ на 17 март от 19.00 часа, в G8 на 19 март от 14.15 часа, в ОКИ Красно село на 23 март от 19 часа и в „Люмиер“ на 27 март от 18.00 часа.

„Тар“ – филмът, за който Кейт Бланшет бе номинирана за „Оскар“. И това не е никак случайно. Сценарият е написан за нея и ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят. Това признава Тод Фийлд – режисьорът и авторът на сценария за Лидия Тар – диригентката и композиторката, смятана за една от най-великите в своята област, която е и първата жена музикален директор на голям немски оркестър.

Може да гледате филма в „Люмиер“ на 29 март от 20.00 часа.