В Румъния откриха още една българска организация

Тя се намира в село Извоареле в румънския окръг Телеорман.

 

 

 

По информация на българското посолство в Букурещ, на 5-ти февруари българското малцинство в Извоареле откри нова организация – „Български Извори“.

Табелата на българската организация.

Официални гости на събитието бяха посланик Радко Влайков и Георги Наков, депутат на българското малцинство в Камарата на депутатите в парламента на Румъния и представител на Съюза на банатските българи в северната ни съседка. Наред с това събитието уважиха и Демократичният съюз на българите в Румъния от Букурещ, Асоциация „Заедно“ от Търговище, Асоциация „Българска радост“ от с. Бълени, Федерацията на българската общност в Румъния от Букурещ, както и организацията от с. Брънещ.

Главната цел на „Български извори“, като неправителствена организация, е занапред да запази културата и езиковата традиция на нашите сънародници от общината и популяризирането им сред младите поколения. Част от програмата на мероприятието включваше отбелязване на празника на виното и ритуалното зарязване на младите лози в чест на Свети Трифон, разглеждане на местния етнографски музей и посещение на църквата „Свети Николай“.

В интерес на истината, българският посланик проведе и много важен разговор с кмета на Извоареле Дан Гена, директора на гимназиалното училище Стела Кулча и депутата Георги Наков. Те обсъдиха възможността българският език да бъде въведен в официалната учебна програма на училищата в Извоареле. Част от причините е свързана с нарастващата потребност на владеенето на български и румънски език в бизнес сферата.

Според оценки на Българското национално радио от 2002 г., почти всички жители в селото са етнически българи. Смята се, че предците им са се преселили от земите на днешна България през XVIII-XIX век от селата около град Плевен. Други са дошли от Бесарабия. Част от историческите имена на Извоареле включват Гауричу и Извор.

Изглед от Извоареле.

Оттук можете да видите и кратко видео за нашите сънародници в Извоареле – https://www.vbox7.com/play:25750911 .