„Яжте като предците си“ – спасителна диета или просто мода

Януари е – вероятно няма друго време в годината, когато да сме така вторачени в различни диети. „Яжте като предците си“ е особено популярен призив, който мнозина решават да последват.

 

Популярна е така наречената палеодиета, при която се яде само месо, ядки и горски плодове и е забранена консумацията на боб, картофи и зърнени храни.

Причината е, че по време на палеолита, известен още и като старокаменна епоха, завършваща около 8000 г. пр. Хр., хората са познавали само огъня, водили са номадски начин на живот, ловували са и са събирали ядливи растения и плодове и не са отглеждали зърнени и други земеделски култури.

Но при следването на палеодиетата трябва да се има предвид, че при обработката на храната, която извършваме в наши дни, ние имаме възможност да извличаме от нея повече енергия, тя е по-безопасна за нас и ние имаме възможност да я запазим за по-дълго време.

Ето защо трябва да сме по-внимателни, вслушвайки се в носталгичния призив: „Яжте като предците си“. Още повече, че ако се опитаме да последваме този принцип, ние няма да можем да го спазим напълно. Причината е, че плодовете и зеленчуците, които ядем днес, са резултат на дългогодишните усилия на агрономи и генетици, които най-вече са искали тези продукти да са по-вкусни и по-устойчиви на различни неблагоприятни фактори.

Разбира се, това не означава, че трайно отхвърляме палеодиетата. Има редица ефективни диети, при които се ядат само салати и печено месо.

Можем също и да прескочим няколко хилядолетия по-напред и да видим какво са яли траките.

Фреска от Казанлъшката гробница.

Според гръцките хронисти траките са притежавали огромни стада от коне, кози, овце, едър рогат добитък. Освен това по нашите земи са се срещали свине, горите са били пълни с дивеч, а реките с риба. Маслото – една скъпа стока в древността, също е била достъпна за траките.

Гръцкият историк Ксенофон описва тракийския цар Севт II, който управлява в края на V век и началото на IV век пр. Хр., като изключително гостоприемен владетел, чиито маси били покрити с огромни и изключително вкусни хлябове, с месо, изпечено на шиш, поставено върху трикраки масички. Освен това слугите щедро наливали вино и гледали на никого от гостите да не липсва нищо.

Траките са познавали и бирата, като гръцко-египетският автор Атеней пише, че са я правели от ечемик и са я наричали вритон. Друга типична храна за траките бил естественият антибиотик – чесънът. Те допълвали диетата си и с различни ядки и плодове, като например лешници, смокиня, ябълка, круша, череша, дренки, глогинки, сливи, малини, къпини, череши.

Фреска от Казанлъшката гробница.

Край Тракийското море (днес Егейско) се отглеждали маслини, лимони, шам фъстък…

На тракийците не липсвали и зеленчуци: кромид лук, зеле, маруля, моркови, целина, тученица, лапад, киселец. Те познавали и гъбите – приготвяли ястия с печурки, масловки, пачи крак, като гръцкият историк Атеней дори съобщава за трюфели от Тракия.

Както виждате, траките са имали богат избор с какво да се хранят. Ние лесно бихме могли да си съставим меню, съобразявайки се с продуктите, с които те са разполагали.

Но дали ще отслабнем, следвайки хранителния режим на траките?

Малко е вероятно, имайки предвид задължително присъстващите на трапезата им хлябове, печени шишчета, халби с бира и кани с вино. Може би е добре още малко да се приближим до нашето време и да заложим на тракийската леща чорба.

Шест порции се приготвят от 400 г. леща, 1 глава лук, 1 морков, 3 глави чесън, 1 червена чушка, 1 с.л. чубрица, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус, 5 с.л. олио и щипка магданоз. Приготвя се за 10 минути, а 50 минути се готви. Така че измерете се на кантара, направете си тракийската леща чорба и след два дни, след като три пъти на ден сте яли само от нея, премерете се отново и вижте резултата.

Може би популярният призив „Яжте като предците си“ ще потвърди своята ефикасност и силата на вашата воля.