Даниъл Крейг с орден, като героя си Джеймс Бонд от романите

Британският актьор Даниъл Крейг, който изигра ролята на Джеймс Бонд в последните филми за култовия агент, бе награден с рицарския орден на „Свети Михаил и Свети Георги“.

 

Това е интересно съвпадение със съдбата на неговия герой – в романите на британския писател Иън Флеминг (1908 – 1964) главният герой Джеймс Бонд също получава ордена на „Свети Михаил и Свети Георги“. Това става в романа му „От Русия с любов“, написан през 1957 г., като в него Джеймс Бонд е отличен при пенсионирането си от тайните служби.

Даниъл Крейг и кралица Елизабет Втора преди церемонията.

Орденът „Свети Михаил и Свети Георги“ е учреден през 1818 г. от принца-регент, а по-късно крал Джордж IV, в чест на британския протекторат над Йонийските острови (днешна Гърция) и Малта, които попадат под британско управление през 1814 година.

Първоначално носители на ордена са ставали най-вече жители на Йонийските острови и Малта, както и британски граждани, които са извършвали изключителни държавни дела в средиземноморския регион. От 1879 г. всеки гражданин на Обединеното кралство има правото да получи ордена, стига да е служител на Министерството на външните работи или на външното разузнаване.

Така, макар и отличието да се дава най-вече на дипломати, в случая с Даниъл Крейг се прави малко изключение. Той е награден с ордена заради заслуги в областта на киното и театъра.

Петдесет и три годишният актьор, чието състояние се изчислява на 160 млн. долара, спечелено благодарение на поредицата за Джеймс Бонд, играе в общо пет филма, посветени на агент 007 – Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), 007: Skyfall Coordinates (2012), 007: Spectrum (2015) и No Time to Die (2021). Миналата година той обяви, че повече няма да играе в култовата поредица.

Даниъл Крейг бе награден на традиционната церемония по посвещаване в рицарство, която се прави винаги на Нова година още от времето на управлението на кралица Виктория през XIX век. Тогава кралското семейство признава заслугите на известни личности и ревностни държавни служители, които с дългогодишната си работа са допринесли за британската нация и корона.

Даниъл Крейг като Джеймс Бонд.

Британският медии припомнят, че Даниъл Крейг засне скеч в ролята си на Джеймс Бонд с кралицата по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

С рицарско звание бяха отличени британският министър-председател в периода 1997-2007 Тони Блеър, както и актрисите Джоана Лъмли и Ванеса Редгрейв.

Ванеса Редгрейв.

Двете дами бяха посветени в рицарство заради заслугите си към драматичния театър, шоубизнеса и благотворителността. И авторът на песни Бърни Топин, дългогодишен сътрудник на Елтън Джон, също вече ще се кии с титлата „Сър“.

Към рицарския орден, основан през 1348 г., Ордена на жартиерата се присъедини съпругата на принц Чарлз – херцогинята на Корнуол – Камила.

Камила.

С рицарското отличие освен спортисти – двойката колоездачи златни медалисти Джейсън и Лаура Кени, и тенесистката Ема Радукану, бяха наградени и главните здравни инспектори на Англия, Шотландия и Уелс – Крис Уити, Грегър Смит и Франк Атъртън.

Джейсън и Лаура Кени.

В рицарство бе посветен и главният съветник на британското правителство по въпросите в сферата на научните открития – Патрик Валанс.