15 тенденции за пролет/лято 2022

Сезонът пролет–лято 2022 ще бъде логично продължение на сегашния.

Както досега ще се занимаваме с цветотерапия с помощта на облеклото си, ще носим пайети, кристали и пера и ще си създаваме усещане за празник в тези толкова неопределени времена, които засега нямат намерение да станат други. Ще ни помогнат обувките с платформа и масивен ток от 2000-те, смешните шапки и красивото долно бельо, което, без да се срамуваш, можеш да покажеш на целия свят. Модата, както всеки друг вид изкуство, е способна да развлича, и му е времето да се убедим в това.

В резултат минимализмът стремително отстъпва от позициите си – във всекидневния гардероб навлизат традициите на вечерното облекло; а моделиерите са избрали като един от основните си източници на вдъхновение епохата на романтизма.

Наравно с дългите ръкавици и атлазените ревери на жакетите, наследени от фраковете, в колекциите ще присъстват елементи от спортната екипировка. През следващия сезон аноракът ще има всички шансове де замени жакета, а мястото на строгия костюм с панталон в гардероба ви спокойно може да бъде заето от… анцуг.

А ето кои ще са основните модни тенденции през сезона пролет–лято на новата година.

Мрежа

Мрежата ще е отговорът на настъпващия сезон на поомръзналото ни кроше – финото плетиво на една кука. Мрежата, създадена от модната къща Ludovic de Saint Sernin, например се е получила накъсана, а на Regina Pio и Supriya Lele е класическа решетка в черно и бяло.

Пера

През сезона пролет–лято 2022 с пера е покрито всичко, което може да бъде покрито: и панталоните и гащеризоните (на Bottega Veneta), и шапките (на Christian Cowan), и роклите (в така наречената балетна колекция на Halpern), и блузките и полите (на David Koma). Така че тенденцията от миналия сезон „празникът, който винаги е в теб” е също толкова силна и сега.

Овални разрези

Вече писахме, че британските дизайнери са най-големите поклонници на всевъзможните деколтета, изрязани форми и разрези на дрехите. Но всъщност иМилано, Париж и Ню Йорк не изостават. И във всичките четири столици на модата видяхме изрязани блузки, рокли и поли, и най-популярните форми на разрезите бяха овалните. Като на Ottolinger и Nina Ricci.

Долно бельо

Лято е, значи трябва да се разсъблечем. Явно така са разсъждавали дизейнерите, които за лятото акцентират на пликчетата и слиповете. При Давид Кома от едноименната модна къща те прозират през ярки жълти рокли, при Джонатан Андерсън в Loewe са съчетани с бежов бомбър, а Виржини Виар в Chanel просто показва минималистични бански костюми в духа на 1980-е години.

Червени цветя

Както винаги, през пролетно-летния сезон има много цветя. Но преобладават именно червените. При това не само в десените, но и като декор.

Атлазени ревери

 

Сакото с атлазените ревери е задължителен елемент на официалния мъжки гардероб. Но в кой век живеем, че да разделяме женското и мъжкото облекло? Всички дизайнери активно внедряват жакети с такива ревери в колекциите си за всички съществуващи джендъри.

Минижупи

През изминалия месец наблюдавахме как с всяко ново ревю минижупите, които показваха дизайнерите, ставаха все по-къси и по-къси. А после дойде Миуча Прада със своите мини, които са не повече от 15 см, и постави голяма точка по този въпрос.

 Екстремна височина

През миналия сезон тенденцията ток плюс платформа беше в зачатък, но през този значително еволюира. Виждахме на всяко второ ревю екстремално високи обувки, сандали и сандалети, така че дизайнерите не ни оставиха избор. Ще се наложи да се научим да ходим и на тях.

 Като шикарна дива – всеки ден

Ако засега не сте готови да включите кристалите и пайетите в облеклото за всеки ден, предлагаме ви да си набележите няколко похвата от сезона пролет–лято 2022, които ще ви помогнат да се почувствате като същинска богиня. Достатъчно е да намерите пола със средна дължина или макси с висока цепка (идеално допълнение към нея е мъжкото сако), дълъг шал – едва ли не до пода и макси рокля – тип риза (съвсем не е задължително да закопчавате всички копчета).

 Десен на карета

Класическото каре се завръща  – Джони Йохансон от Acne Studios дори украси с него корсети. Съчетайте го с едри цветя и орнаменти или направете карето главен акцент в облеклото ви, като го комбинирате с едноцветен костюм.

Дълги ръкавици

Защитата на ръцете днес е особено актуална тема, затова ръкавиците в последно време все по-често могат да бъдат видени на Седмиците на модата. А ние силно се надяваме, че Demna, Rock Haven и отборът ММ6 следващата пролет ще затвърдят тренда на дългите, плътно прилепнали ръкавици (при това не само във вечерното облекло, но и във всекидневното). От тях няма по-женствен и елегантен аксесоар.

Кръжок по интереси

Чрез дрехата си може да отправите послание към целия свят. По-точно казано, дизайнерите вече са го направили вместо вас, остава само вие да си изберете вашето послание. Не се стеснявайте от своите guilty pleasures (удоволствия, от които се срамувате), а напротив, разказвайте за тях сякаш става дума за поп-кумир от детството ви, техно купони или любим бранд – това е трендът на следващия сезон.

Анцуг

„Аутдорът“ толкова широко е навлязъл и така здраво се е „заклещил“ в гардероба ни, че през сезона пролет–лято ще можем да ходим с анцуг даже в офиса.Във всеки случай така смятат модните дизайнери Никола Броняно, Джонатан Андерсън и Масимо Джорджети от MSGM.

Дрехи – артефакти

Според каноните на академичната модна школа всеки дизайнер трябва да умее да рисува. Днес много творчески директори на брандове (сред тях Кристофър Кейн и Дрис Ван Нотен) демонстрират подобни умения, така че следващия сезон ще можете да си купите истински артефакт, който ще може да носите, ако искате, и всеки ден.

Дълги поли

През целия сезон пеем дитирамби за дългите поли и много се радваме, че те ще останат с нас и през сезона пролет–лято 2022. С жилетка на голо тяло, отворена блузка или закопчана догоре риза – изборът е ваш.