„Светилник“ за училищни химни или ще рапира ли нашата директорка

Днес е 15-и септември. Първият учебен ден – дата, която свързвате с мили спомени, с вълнения около децата или с досада от ангажимента, че пак ще трябва да приветствате учениците, учителите и родителите с феноменална реч.

 

Да, вие сте директор на училище и за вас първият учебен ден е свързан с повече напрежение, отколкото с приятни емоции.

Директорски неволи

Понякога сте си мислели – да бяхте си записали най-искрената и оригинална реч, която изнесохте преди петнадесет години, и оттогава само щяхте да натискате едно копче. Все пак не преподавате във Френската гимназия, която „Господ пази я“ и е възпята от „Ку-ку бенд“, не сте и литератор, а учител по химия. И най-силната ви реч завърши с пожеланието учениците ви да са като селитрата в барута – винаги да се подготвят за шестица и да не подсказват, че ще станат черни като въглен и миризливи като сярата, а в най-добрия случай ще им пишат единица. Как ви хрумна подобно сравнение ли? Типичният съвременен барут се състои от селитра, въглен и сяра в съотношение 6: 1: 1, така че нищо кой знае какво не сте измислили. За съжаление това е единствената ви оригинална хрумка за училищна реч на 15-и септември.  Но ето че днес се видя краят на мъките ви. Записвате едно рап парче, с което пожелавате попътен вятър на всички питомци от училището и всяка година го пускате. Тъкмо и мажоретките към училищния клуб по баскетбол ще имат с какво да се занимават в свободното си време.

Кампания „Светилник“

Краят на мъките ви се вижда заради кампанията „Светилник“. Зад нея стоят организацията за колективно управление на права „Музикаутор“, Българската телеграфна агенция и Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Съвместната им инициатива има за цел създаването и популяризирането на училищни химни.

На общата пресконференция в БТА, където бе представена инициативата, присъстваха генералният директор на агенцията – Кирил Вълчев, директорът на „Любомир Пипков“ Столина Добрева и изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

В залата звучеше българският всеучилищен химн – „Върви, народе възродени“, а Кирил Вълчев припомни накратко историята му:

„Върви народе възродени“ е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски, който по онова време е учител по френски в русенска гимназия. Негов колега – също  учител в гимназията – пише музика по текста, но той не става особено популярен. Химнът се запява масово, когато музиката към него е написана от композитора Панайот Пипков.

А ето в какво точно се изразява инициативата. На 1 октомври – световният ден на музиката –всички училища в София ще могат да попълнят формуляри, качени на сайта на „Музикаутор“, с ясно разписани критерии как могат да кандидатстват. Изискванията са завишени, тъй като за начало от „Музикаутор“ могат да отделят 25 000 лева за записването на пет химна. Сумата ще покрие хонорарите на текстописеца, композитора, аранжора, работата по записа в професионалното студио на Музикалното училище. След това химнът ще бъде записан от оркестъра на „Любомир Пипков“ – Младежка филхармония „София“, с диригент маестро Славил Димитров, като в записа ще участват и училищата, за които ще бъдат създадени химните.

Музикалното училище.

Накрая екип на БТА ще снима клип към химна, в който ще участват максимално много деца от училището, възпято в песента.

Иван Димитров разясни, че след като бъдат подбрани петте училища, които да отговарят на няколкото критерия от типа: в учебното заведение да има музикални или вокални профили, както и да има музикална или певческа група, която да може да изпълни химна, ще последва харесването на потенциалните автори. Накратко – училищните настоятелства ще влязат в контакт с някого от 3000 члена на „Музикаутор“ – текстописци, композитори, аранжори, които да им напишат химна. След това композиторът и текстописецът ще предоставят нотите и текстовете на Музикалното училище и репетициите ще започнат. Когато и записът, и видеото бъдат готови, ще дойде време и за финалния етап от кампанията – „Музикаутор“ ще организират концерт, на който новите училищни химни ще бъдат изпълнени на живо.

Кирил Вълчев отвори кампанията към всички български училища, които имат възможност и могат да представят свой химн, като за тази цел БТА и „Музикаутор“ ще създадат онлайн платформа, в която училищата и химните ще бъдат популяризирани. „Голямата цел е училищата в България да запеят“, подчерта Вълчев.

Общият стремеж и на трите организации е за устойчивост на кампанията, така че тя да се разгърне в национален мащаб. Ето защо инициативата е отворена за партньори, с чиято помощ биха могли да бъдат създадени още химни. Така всяка директорка ще може весело да си припява, а не нервно да кърши пръсти преди всяко начало на новата учебна година. А и учениците ще имат още един тип спомени – за времето, когато са репетирали училищния си химн – един, свирейки на хармоника, друг на цигулка, а трети – на барабани.