Всенародно рисуване във Великобритания

Във Великобритания обявиха началото на свръхамбициозен проект „Великата голяма художествена изложба“ (The Great Big Art Exhibition). Сред кураторите й са поканени най-големите имена в британското изкуство – скулпторите сър Антъни Гормли и Аниш Капур, художничката Соня Бойс, концептуалистът Джереми Делър, както и известният китайски художник Ай Вейвей, който живее във Великобритания. Но основните участници в проекта са всички британци, които имат желание да се включат в него.

 

Идеята зад проекта е следната: някой от известните художници, поканени за куратори, поставя тема и всеки, който се чувства вдъхновен от нея, може да нарисува своето произведение и да го качи на сайта на проекта или да го постави в рамка на прозореца си, на балкона, в градината си или точно пред къщата си. Така улиците в британските градове и села ще станат по-цветни и приветливи, а художниците любители по-лесно ще преживеят поредната и вероятно не последна национална карантина заради пандемията.

Инициатор на „Великата голяма художествена изложба“ (The Great Big Art Exhibition) е организацията Firstsite в град Колчестър, в графство Есекс, който се намира северозападно от Лондон. Firstsite е създадена през 1994 г. и първоначално се помещава в малка сграда от XVIII век. Основната й цел е да популяризира съвременното изкуство сред възможно най-широка публика. В първото десетилетие на XXI век организацията направи няколко изложби едновременно, като включи най-различни участници в тях. През 2011 г. Firstsite се премести в нова луксозна сграда и оттогава е домакин на изложби на творци от световна класа като Анди Уорхол, като известния с керамичните си вази Грейсън Пери и прочутия британски фотограф Мартин Пар. През май 2019 г. в изложбеното пространство на Firstsite посрещнаха милионния посетител.

Идеята за „Великата голяма художествена изложба“ (The Great Big Art Exhibition) е напълно в стила на организацията Firstsite – за всичките 27 години на своето съществуване тя призовава: „Отворете вратите на домовете на обикновените британски граждани за елитарното изкуство, пуснете любителското изкуство в изложбените зали, повтаряйте многократно, че всеки може да стане художник“.

Тази година обаче от Firstsite внесоха малка промяна – заради пандемията от коронавирус те решиха да провокират британците да превърнат средата около себе си в галерия.

Големият скулптор сър Антъни Гормли пое скромната роля да зададе първата тема, върху която британците ще рисуват. И тя е „животни“. Гормли коментира, че мнозина британци ще се включат в проекта, така както хиляди участваха в кампанията на британската Национална здравна служба и в знак на солидарност към лекарите и медицинските сестри и рисуваха дъга и я поставяха на прозорците си.

Сър Антъни Гормли.

Този път сър Гормли се надява да се постигне и друг ефект. Той признава: „Често ще чуете някой да ви казва, че не е художник, че не може да рисува. Но аз вярвам, че, ако поиска и започне – всеки може да бъде художник“.

Втората тема, върху която ще рисуват британците, и която е зададена от Соня Бойс – участничката във Венецианското биенале’2021, ще бъде „портрет“.

Всеки може да направи какъвто портрет си поиска – на кучето, жената, децата, съседката, кокетката от съседния магазин. Няма никакви ограничения и правила. Всъщност, идеята зад „Великата голяма художествена изложба“ е, че да лекуваш тревогите си чрез творчество е предимство единствено и само на Homo sapiens. Сър Антъни Гормли е убеден: „Изолацията по време на карантината е създала огромен резервоар с творчески потенциал и е време тази енергия да бъде насочена в създаване на изкуство – най-вече всенародно“.