Лара Крофт празнува четвърт век

Култовата видеоигра, лансирана през октомври 1996 г., бързо спечели сърцата на милиони хора по целия свят. Ето за какво става въпрос:

 

Кой би повярвал, че един ден видеоигрите за англичанката Лара Крофт ще се превърнат в такъв тотален хит? Още повече, имайки предвид, че това е една от първите игри, които пряко засягат феминизма. Да припомним, че жанрът на играта е приключенски (екшън). В историята благородничката и археоложка Лара се занимава с разнищването на древни мистерии, намирането на мистични артефакти и спасяването на света и човечеството от най-различни злодеи.

Сцена от най-първата игра.

Сексапилната триизмерна героиня вече се е борила с тиранозаври, чудовища, зомбита и иманяри; изследвала е Средиземно и Адриатическо море, Антарктика; успява даже да открие и Атлантида, и загубения остров Яматай. Ето защо не е чудно, че вселената на Tomb Raider се разраства многократно: на пазара са излезли над 30 видеоигри, чиито продадени копия са над 81 милиона. Така че е разбираемо защо Лара Крофт се е превърнала в една от най-значимите и обичани икони на гейм индустрията.

Еволюцията на Лара Крофт.

През последните 25 години Tomb Raider се превърна в нещо повече от видеоигра, а Лара Крофт – в културна икона.“ – споделя Скот Еймъс, ръководител на разработчика на видеоигри Crystal Dynamics.

Горди сме, че сме част от тази богата на приключения серия, но оценяваме и факта, че истинската заслуга принадлежи на феновете. Ето защо искаме да отпразнуваме успехите си и с тях.

През цялата 2021 година почитателите на франчайза ще имат достъп до множество интересни интервюта, архиви, фен артикули, косплеи (представления, в които участниците носят костюми и модни аксесоари, емблематични за определен персонаж), концепции, скици и геймплеи на живо, както ни информират в YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=m_gO4xj5u9k&feature=emb_title .

Алисия Викандер (отляво) и Анджелина Джоли (отдясно) в ролята на Лара Крофт.

В интерес на истината, от 1996-а до 2010-а са издадени общо 9 игри под името Tomb Raider, като първите 6 от тях са разработени от Core Design (1996 – 2003), а другите 3 – от Crystal Dynamics (след 2006-а). Издател на видеоигрите и собственик на франчайза е Eidos Interactive, който през 2009 г. става част от Square Enix Europe. Освен игрите на пазара се появяват и комикси, играчки и  анимационни серии, а през 2001 г. и 2003 г. са заснети два филма с участието на Анджелина Джоли: „Лара Крофт: Томб Рейдър“ и „Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота“. След още петнайсет години идва ред и на третия екшън, където играе шведската актриса Алисия Викандер – „Tomb Raider: Първа мисия“. Въпреки доброто си представяне, третият филм не успя да стигне успеха на първите два.

Tomb Raider Reloaded.

Между другото, по-късно през тази година ще бъде лансирана поредната игра от поредицата – Tomb Raider Reloaded. Тя ще бъде разработена за мобилните операционни системи iOS и Android от канадския разработчик Emerald City Games и британския Square Enix London. Макар и безплатна за изтегляне, Tomb Raider Reloaded ще разполага и с микроплащане (възможност да се купуват и отключват различни предмети, животи и нива чрез изпращането на SMS или банкови транзакции през играта).