Титаните със съвети за мегауспех

Известният американски автор на книги за самопомощ Тимъти Ферис стана много популярен с едно от последните си заглавия „Инструментите на титаните: тактиките, режимът и навиците на милиардерите, модните икони и изпълнителите от световна класа“. Ето десет съвети за успех, които споделят интервюираните в книгата му.

 

1. Създайте си сутрешен ритуал за фокусиране

Събуждате се сутринта, а светът около вас вече се върти на пълни обороти. Звънят телефони, валят имейли, децата крещят, а има неща, които стоят незавършени от вчерашния ден, а вие сте все още по пижама.

По-голямата част от интервюираните от Ферис споделят, че имат сутрешен ритуал, благодарение на който твърдо следват приоритетите си. Този ритуал им помага да са фокусирани през целия ден и да не се люшкат между крайни емоции. Той може да е просто едно осъзнато дълбоко вдишване на отворен прозорец. Важното е да се превърне в рутина.

2. Превърнете недостатъците си в достойнства

Почти всички мегауспешни хора си признават, че имат някакви недостатъци, но вместо да хвърлят огромна енергия в тяхното отстраняване, те ги превръщат в суперсила, която ги дърпа напред.

Звучи банално? Ферис разказва историята на известния радиоводещ Ден Карлин. Когато започнал работа в радиото, всички му казвали, че не става – първо говори много силно, а после изведнъж започва да шепти. Но Карлин решил да не променя стила си и той се превърнал в негова запазена марка.

3. Не се отнасяйте с пренебрежение към баналностите

Шей Карл – един от основателите на Maker Studios – компания, продадена на „Дисни“ за близо милиард долара – искал много да отслабне. Той обаче не се втурнал да търси най-новите диети.

Решил да се придържа към принципа: „Яжте по-малко и спортувайте“. Звучи банално, но е възможно. И работи.

„Отговорите на големите задачи са понякога точно под носа ни“, казва Ферис и допълва: „Много от нас не са в състояние да постигнат целите си, не защото им липсват възможности, а защото усложняват прекалено много нещата“.

4. Мислете, проявявайте търпение, чакайте

Ферис разпитва мегауспешните личности не кои са любимите им книги, а кои заглавия подаряват на най-добрите си приятели. Изненадващото е, че едно от заглавията, посочено от няколко от интервюираните, е „Сидхарта“ на Херман Хесе. Най-важният съвет в този роман е: „За да постигнеш нещо, трябва да мислиш, да бъдеш търпелив и да чакаш“.

5. Поставяйте си задачи преди лягане

Рид Хофмън, който става милиардер, след като основава LinkedIn, и е един от съоснователите на PayPal, смята, че единственият начин да решиш проблем, е да си напрегнеш мозъка.

Преди да заспи, той записва на един лист казуса, който трябва да реши, и го оставя на подсъзнанието си. На сутринта решението е вече в главата му.

Звучи ви невероятно? И Джош Уейцкин (шахматистът, автор на книгата „Изкуството на ученето“) също споделя, че следва подобна тактика – след вечеря записва на един лист проблема, който има, а на следващата сутрин вече е готов с решението. И американският изобретател Томас Едисън е привърженик на този подход: „Никога не заспивайте, без да ангажирате подсъзнанието си с някоя задача“.

6. Проправете път на тези над вас

Ферис дава съвети как да постигнете успех, ако сте само експерт в своята област, но искате да бъдете забелязан от големите босове. Взимайте пример от Микеланджело, Леонардо да Винчи и Бенджамин Франклин. Те са били ученици на велики учители. Това не означава, че са им се подмазвали. Просто са следвали принципа: „Когато проправяте пътя на хората над вас, вие, в крайна сметка, проправяте път на себе си“.

7. Рядко ще попаднете на зли хора – те са просто изморени

Ферис дава няколко съвета и за това как да се отнасяме към хората, които могат да се превърнат в сериозен наш проблем. Личности, които могат да ни скъсат нервите. Те не са зли. Те са изморени.

Ален де Ботон – автор на книгата „Как Пруст може да промени живота ви“, твърди, че рядко хората, които срещате в ежедневието си, кроят пъклени планове да ви навредят. Нещата са много по-прости. Понякога е по-лесно да възприемате хората като големи деца, които са нетърпими, когато са гладни или уморени. За едно дете никога няма да кажете: То ми мисли нещо лошо, важно е да сте наясно, че не бива да допускате „злите“ хора да ви влияят отрицателно.

8. Не забравяйте теорията за петте шимпанзета

Ферис цитира Навал Равикант, който е генерален директор и съучредител на AngelList. Той е един от първите инвеститори в Twitter и Uber. Той споделя нещо изключително мъдро: „Ние не сме толкова независими, колкото си мислим, че сме. Най-близкото ни обкръжение ни влияе, без значение дали го осъзнаваме или не.“

Това се свързва с теорията за петте шимпанзета. В зоологията вие може да предвидите настроението и модела на поведение на всяко едно шимпанзе, ако знаете с кои други пет шимпанзета то най-често си общува. „Избирайте внимателно своите пет шимпанзета“ – съветва ни Равикант.

И други герои от книгата на Тим са съгласни с тази теория: „Емоционално, физически и материално – ние сме средно аритметично на петимата души, с които най-често прекарваме времето си“.

9. Бъдете внимателни, когато използвате така наречения морален компас

Стивън Дъбнър, съавтор на преведения и на български бестселър „Големите измами и как всички участваме в тях“, споделя, че понякога идва време, когато е нужно да пренебрегнем така наречения си морален компас. Какво означава това ли? Става дума за следването на принципа – винаги чуй и мнението на другата страна дори и да си чул ужасни неща за нея. Предварителните отрицателни нагласи, обвиненията, соченето с пръст и демонизацията не са никак полезни. Чуйте другия, преди да го съдите.

„Не започвайте разговор, порицавайки „виновния“ – може да се окаже, че някой ден помощта му ще ви е крайно необходима“ – подчертава Ферис.

10. Направете си буркан с гордости

Според изследвания на психолози, когато се наслаждавате на успехите си, това неминуемо ще ви зарежда с още повече енергия за изкачване на още по-високи върхове. Ферис си признава, че има една особеност – постига успехи, но малко ги цени. И така в дните, в които не му върви особено, се чувства потиснат. За това негова приятелка му препоръчала да си направи буркан с гордости.

В този буркан той пускал всеки ден по едно листче с нещо хубаво, което бил постигнал. Така, когато имал усещането, че се проваля, си припомнял миналите си успехите. И благодарение на този фантастичен съд, станал 10-20% по-щастлив от преди.

Изводът е само един: „Ако не може да се насладите на това, което имате, то тогава никога няма да сте доволни от онова, което ще постигнете в бъдеще“.