„Не“ на капсулите, „да“ – на топчетата за кафе

„Поръчвам си една капсула кафе и след това през целия ден ми е едно космическо – все около мен звезди и планети, тук-там някой астероид“

Това споделя любителка на ароматната събуждаща напитка.

След тази новина обаче едва ли ще й е космическо. По-скоро ще си представя, че се намира в сладкарница или в сладоледаджийница сред много кръгли лакомства.

Швейцарската верига за търговия на дребно „Мигрос“ обяви, че е разработила нова система за правене на кафе.

Тя може да се прилага, както в домашни условия, така и в офиса. Основното при нея е, че ще замени капсулите за кафе и така ще намали тоновете отпадъци, които остават след тях.

Вместо добре познатите капсули „Мигрос“ любителите на тонизиращата напитка ще разполагат с т. нар. „топчета за кафе“.

Това са сферични капсули с тънка обвивка, която няма мирис. Тя е на растителна основа и се разпада напълно при правенето на кафе.

Според компанията тази система може да замени напълно пластмасовите и алуминиевите капсули, наложени на пазара за първи път преди 36 години от „Нестле“ под марката „Неспресо“.

При системата на „Мигрос“ има една особеност – за да се използват тези „топчета за кафе“ е необходима и специална машина. Тя се нарича „КофиБе“. Тя все още не е пусната на пазара. Очаква се това да стане до края на 2022 г. в Швейцария и Франция, а през 2023 г. – и в Германия.