„Музиката на думите“ – посланието за Деня на детската книга

Днес, 2 април, увлечените от четенето отбелязват Международния ден на детската книга. Тази дата е избрана нарочно от Международния съвет за детската книга, защото известният датски писател – Ханс Кристиан Андерсен е роден на 2 април 1805 година.

 

Денят се отбелязва от 1967 г., като всяка година различна национална секция от Международния съвет има възможност да бъде спонсор на Международния ден. Това й дава право да покани известен детски автор, който да отправи послание до всички деца по света, а разпознаваем илюстратор да измисли плакат към него. Тази година честта да бъдат спонсори имат представителите на Съединените щати.

Плакатът с посланието на Маргарита Енгъл „Музиката на думите”.

Посланието на Международния ден на детската книга е „Музиката на думите”, а негов автор е американската поетеса и писателка от кубински произход Маргарита Енгъл. Много от нейните книги за деца са отличени с награди, като повечето от историите й са написани в стих. Автор на плаката е Роджър Мело.

В отделните страни институциите, ангажирани с четенето, също  организират празнично отбелязване на празника.

Столичната библиотека е подготвила специално видео – https://www.youtube.com/watch?v=0RnAVH8mrME&feature=youtu.be за историята за „Ането“ на Ангел Каралийчев. А феновете на Андерсен имат възможност да разгледат дигитално издание https://www.libsofia.bg/media/Andersen.pdf на негови избрани приказки, появило се на български през далечната 1896 година.

На откритията на Алберт Айнщайн са посветени десетки детски книжки.

В Театър „Възраждане“ в сградата на Столичната библиотека също ще отбележат празника с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето със срещи с детски писатели и литературни викторини с награди. Децата ще получат подарък от Шведското посолство – ново издание на „Пипи Дългото чорапче“.

В такъв ден не можем да не си припомним указанието на Алберт Айнщайн: „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни – четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни – четете им повече приказки“. А ето кои са били любимите приказки на някои известни личности.

JamesandGiantPeach_korica

Любимият детски роман на британския бизнесмен и филантроп Ричард Брансън е „Приключенията на Хъкълбери Фин“ на Марк Твен. Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX – Илон Мъск харесва най-много „Властелинът на пръстените“ на Джон Роналд Руел Толкин, а американският актьор и режисьор Джон Красински като дете е бил запленен от „Джеймс и гигантската праскова“ на Роалд Дал. Историята е за сираче, което се сприятелява с червейчета, живеещи в праскова.

Джеймс Дийн.

Иконата в киното Джеймс Дийн винаги е носел със себе си любимата си детска книга „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Историята с малкия принц е алегорична приказка за реалните преживявания на Екзюпери, който в началото на Втората световна война е мобилизиран като летец, а по-късно става пилот на далечни разузнавания. На паметната плоча, поставена на мястото, където Джеймс Дийн загива при автомобилна катастрофа, карайки с превишена скорост новото си Порше, е написано любимото му изречение от „Малкият принц“: „Най-същественото е невидимо за очите“.

Американският писател Адам Грант определя поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг за своята любима детска история. Той смята авторката за най-влиятелния жив човек, който учи децата да бъдат личности и да носят отговорност за спасяването на големите.

Актрисата Скарлет Йохансон споделя, че е била във втори или трети клас, когато по-голямата й сестра Ванеса й прочела на глас историята за „Фантастичният господин Фокс“ на Роалд Дал. „Спомням си, че след това я карах постоянно да ми я препрочита“ – казва Йохансон.

Известният американски автор на книги за самопомощ Тони Робинс разкрива, че неговата любима книга е „Щедрото дърво“ на неговия съгражданин Шел Силвърстийн, който прави и рисунките към историята. Нейното основно послание е, че даващият може да е по-щастлив от получаващия. И Робинс също го потвърждава, като подчертава, че тайната на щастливия живот е в това да даваш.

Любимата детска книга на американската актриса Ан Хатауей е „Тайната градина“ на Франсис Ходжсън Бърнет. Тя споделя, че като малка много искала и тя да има тайна градина с безброй заключени врати.

И докато известните американски актриси си споделят с носталгия за хубавите детски книжки, у нас можем да се похвалим с актриса, която освен страхотни роли има и издадени увлекателни истории за деца. Вероятно се досещате, че става дума за Диана Димитрова, която познаваме от ролите й в „Писма от Антарктида“, „Снимка с Юки“, „Откраднат живот“, „Дяволското гърло“, „Дъвка за балончета“. Виждали сме я и в клиповете към песните на Стенли – „Събота“ и „По пътя“ на Маргарита Хранова. Не на последно място тя е и автор на детските книжки „Влад“, „История за Малката вещица, Драконовото зайче и Асо купа“ и „Омагьосаните“. Така че имаме богат избор от заглавия на детска литература, с които да отбележим подобаващо международния празник.