„Малки“ лъжи в името на големи успехи

Би Би Си ще плати на британското кралско семейство 750 000 паунда като обезщетение за нанесени морални щети.

Сумата е присъдена в резултат на наскоро приключило разследване, от което става ясно, че журналистът Мартин Башир е излъгал принцеса Даяна с една единствена цел тя да се съгласи да му даде интервю. И тя наистина му дава интервю, което остава в историята на журналистиката с репликата „В брака ни стана пренаселено. Станахме трима“.

Принцеса Даяна и журналистът Мартин Башир.

Но това интервю ще бъде запомнено и с невероятно грозната лъжа, която го предхожда.А лъжата е наистина отвратителна – журналистът Башир казва на Даяна, че всички в Бъкингамския дворец са се наговорили срещу нея, дебнат я и я следят. И за да докаже твърденията си, Башир представя фалшиви банкови извлечения, подписани уж от кралското семейство. Целта му е да й покаже как плащат на хората около нея, за да я шпионират.

Цвят на кожата: какао

Рейчъл Долезал като дете и като „афроамериканка“.

Рейчъл Долезал се представя за афроамериканка в продължение на близо 20 години. Всичко свършва, когато през 2015 г. нейните биологични родители – бели американци с немски и шведски корени – публикуват снимки от детството й заедно с акта за раждане. Оказва се, че Долезал само се прави на афроамериканка, като ползва автобронзант и си къдри косата. За да се защити, Долезал обяснява в интервю за The Washington Times,че смята себе си за афроамериканка и заради това се подлага на съответните разкрасителни процедури. Обяснението й не се приема – тя е отстранена от поста председател на Националната асоциация за напредък на афроамериканците и е уволнена от университета, където преподава история на афроамериканската култура.

Когато плувците ги бият, и акулите плачат

Райън Лохте.

През август 2016 г., на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, американският плувец Райън Лохте, печели 12 -ия си олимпийски медал. Той би бил страхотен пример за подрастващите, ако две седмици по-рано не бе обявил, че заедно със свои съотборници плувци е станал жертва на въоръжен грабеж. Нещо повече, нападателите, според него, били облечени в полицейски униформи. Местната полиция изземва записи на видеокамери и вижда, че Лохте и приятелите му са се напили и разбиват бензиностанция в търсене на тоалетна. Тъй като не намират такава, уринират на тротоара до бензиностанцията. Служителите й викат полиция и когато тя идва, Лохте се опитва да подкупи един от представителите на реда. После, когато трябва да дава обяснения за действията си, твърди, че това е само недоразумение, възникнало поради езиковата бариера.

Кой направи сватбената торта?

Робърт Ървин.

През 2008 г. стана ясно, че водещият на едно от най-гледаните кулинарни предавания по американската телевизия – Робърт Ървин е излъгал за ключово обстоятелство в автобиографията си. Започвайки работа в Cable Network Food Network, той се представя като един от готвачите, участвали в приготвянето на сватбената торта на принцеса Даяна и принц Чарлз, заради което твърди, че бил посветен в рицарско звание. Журналистическо разследване обаче показва, че по време на сватбата Робърт Ървин е бил още в колежа и няма никакво рицарско звание. Оправдавайки се, готвачът обяснява, че макар и в колежа, познавал сладкарите, направили тортата за височайшата сватба, а за рицарското звание излъгал, за да впечатли шефовете си. В крайна сметка бил свален от екран, но година по-късно се върнал, след като се разкаял за постъпката си.

Не брат и сестра, а разведена двойка

„Уайт Страйпс“.

„Казвам се Джек Уайт, а на барабаните е по-голямата ми сестра – Мег Уайт“ – така се представят двамата изпълнители от пънк-блус дуото „Уайт Страйпс“. През 2001 г., когато излиза третият им албум, става ясно, че те не са брат и сестра, а са разведена двойка.

Двамата сключват брак през 1996 г., година по-късно създават група, издават два албума, през 2000 г. се развеждат, но продължават да свирят заедно.

Музикантите настояват за кръвната връзка помежду си дори и след като в различни вестници публикуват брачния им договор. Едва през 2005 г., когато „Уайт Страйпс“ печелят „Грами“ за най-добър алтернативен албум, те си признават, че години наред са лъгали. А оправданието им е следното: „Когато хората видят на сцената семейно дуо, си казват: „Аха, всичко е ясно!“ Но когато пред тях застанат брат и сестра, тогава се появява интрига.“