„Макдоналдс“ – вън от Русия, „Москвич“ – в завода на „Рено“ в Москва

Веригата за бързо хранене – „Макдоналдс“ обяви, че напуска руския пазар. Тя ще затвори близо 850 ресторанта, а 62 000 служители на територията на Русия ще останат без работа. И всичко това – след 30 години добро сътрудничество.

Оттеглянето на веригата е в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

„Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и последващата непредвидима икономическа ситуация, направиха така, че компанията да си направи заключението, че продължаването на дейността й в Русия вече не отговаря на ценностите й“, се посочва в изявление на американския гигант.

На 8 март компанията обяви временно затваряне на всички свои ресторанти и спиране на дейността си в страната, следвайки примера на други мултинационални компании, които се дистанцираха от политиката на Москва.

Подобно на други марки, символи на американската култура по света, като Coca-Cola или Starbucks, и веригата за бързо хранене стана обект на призиви за бойкот в социалните мрежи.

„Ние сме отдадени на нашата глобална общност и трябва да останем непреклонни, когато става дума за нашите ценности“ – уточни в изявлението на компанията главният й изпълнителен директор Крис Кемпчински.

Крис Кемпчински.

„Да се придържаме към ценностите ни означава, че вече не можем да държим разпознаваемото си лого – двойната дъга – в Русия“, добави той.

Междувременно стана ясно, че мениджмънтът и управлението на „Рено“ на територията на Русия преминава в ръцете на Москва. Очаква се още през 2022 г. руското Министерство на промишлеността и търговията да започне да произвежда автомобили с марката „Москвич“ в бившия завод на „Рено“.

След като правителството на Москва вземе в свои ръце управлението на бившия автомобилен завод „Рено Русия“, той ще си смени името на Московски автомобилен завод „Москвич“.

По думите на кмета на руската столица Сергей Собянин основният технологичен партньор за възраждането на московския завод ще е „Камаз“.

Сергей Собянин.

Първоначално в Московски автомобилен завод „Москвич“ ще се акцентира върху производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене, а на по-късен етап ще започнат да се произвеждат и електромобили.