Vision Books: За да може издателствата да са по-смели, четящите трябва да станат повече

Vision Books е семейно издателство. То беше един от участниците (над 170 по данни на организаторите от Асоциация „Българска книга“) на тазгодишния 50-и Софийски международен панаир на книгата.

Разговаряме с неговите основатели Светослав Атанасов и баща му Чавдар Атанасов, провокирани от малко известното обстоятелство, че сред предлаганите от тях заглавия е и първата книга за финансова грамотност от български автор – „Книга за парите за деца и тийнейджъри“. А той е…. таткото издател – Чавдар Атанасов.

Vision Books съществува от 2019 г. и е сравнително ново издателство на българския пазар. Как се появи идеята за създаването му?
Светослав Атанасов: Баща ми, моят съдружник, имаше печатница. Оттам започнахме да издаваме вицове. Това е първата ни книга от 2015 година. Лека-полека започнахме да се занимаваме и с художествена литература. Първата от този род бе поредицата за Индор („Индор: Магия от боговете“) от 2017 година. През 2019 г. решихме да си направим издателство. Така се роди Vision Books.

Какво прави едно издателство успешно?
Светослав Атанасов: То трябва да предлага заглавия, които са нови, интересни и ще намерят своята публика. Аз и баща ми сме завършили предприемачество и все търсим да предлагаме на хората нещо иновативно.

Какво прави една книга успешна?
Светослав Атанасов: За съжаление, многото продажби. Успехът се измерва с пари – за да може да продължаваме да съществуваме и да издаваме нови заглавия. Радваме се, когато читатели идват на изложения като Зимния панаир на книгата и ни споделят, че много са харесали книгите ни и чакат с нетърпение следващите части. Ние издаваме все български автори и предлагаме много срещи с тях. Всеки ден в НДК гостуваше различен писател и така направихме контакта с читателите по-близък.

Светослав Атанасов

Как избирате авторите си?
Светослав Атанасов: Това е доста тежък процес. Работим както с по-утвърдени автори като Емил Минчев и Николай Пеев, който имаше издадени книги преди ние да започнем да го издаваме, така и с дебютанти като Богомил Добрев и Любомир Кючуков. Четем ръкописи, редактираме, одобряваме – доста дълъг процес.

Могат ли авторите да спонсорират своето издаване?
Светослав Атанасов: Възможни са варианти на смесено финансиране. Въпрос на договорка с автора. Има всякакви възможности, гъвкави сме.

Vision Books издава както книги за малки, така и за големи – от вицове за деца, през приключенски истории и криминални романи до комикси. Доминиращият жанр е научната фантастика, но има и образователни книги. Какви са новите заглавия на издателството?
Светослав Атанасов: Някои от иновативните неща при нас са „Вицове за деца“ – първа и единствена по рода си поредица за вицове, адаптирана за деца, с илюстрации. Тя е един постоянен хит сред по-малките читатели. Първите две части сме издали на английски и руски. Сега има издадени осем части и работим по следващата. От нас е и първата книга за финансова грамотност от български автор – „Книга за парите за деца и тийнейджъри“.

Първата българска манга също е при нас – „БИОН“ (BION) на Сатанасов. Сатанасов има голям опит и е утвърден в тези среди. Награждаван е и в Япония. Фентъзи и фантастика са едни от жанровете, с които сме познати на читателите.

Много е известна поредицата „Разследванията на Бънк Ромеро“, която вече има пет части. Ще има шеста и последна. Много се чака. Въпреки че петата излезе тази година, на всеки панаир хората питат кога ще излезе следващата.

Съвсем скоро ще завършим трилогията на Любомир Кючуков „Съдбата на Светлородните“. Тя е класическо фентъзи в стил Толкин и Средната земя – има повелители на стихиите, войни между кралствата Сиян и Мерелия. Започнахме с трилогията през 2018 г. и още съвсем малко и ще бъде завършена. С фантаста Николай Пеев подготвяме нова книга.

Засега всичко е тайна, но ще бъде много интересно. Сборникът на Емил Минчев „Квартални съновидения“ ще има продължение. То също е нещо интересно и иновативно – сборник с разкази, като всеки разказ ще има продължение в новата книга.

Как бихте описали вашите читатели?
Светослав Атанасов: С „Вицове за деца“ създаваме нови читатели. Поредицата е много подходяща да се научиш да четеш, защото няма да се изплашиш от обема на текста, а книжките са с по-едър шрифт. После имаме фантастики, ужаси, фентъзита – всеки може да намери нещо за себе си. Много от нашите читатели са и по-възрастни, което показва, че любовта към тези жанрове не спира с напредване на годините, а се затвърждава още повече. Смея да кажа, че имаме читатели от всички възрасти.

Малко след появата на Vision Books на пазара, вие се изправихте пред голямо изпитание. Как се справихте с COVID-пандемията?
Светослав Атанасов: За жалост, COVID ни удари, когато беше едва втората ни година от създаването. Тогава само довършихме няколко проекта, които бяха във финален етап. Изчакахме времената да се подобрят, за да продължим. През 2021 г. започнахме да участваме по панаири на книгата със собствен щанд. Последствията от пандемията все още ги усещаме под някаква форма – хората все още имат финансови затруднения. Ние виждаме, че те искат да си купят книга, да ни подкрепят, но нямат тази възможност.

Мярката за 9% на ДДС беше много добра. Тя стана постоянна и така трябва и да бъде, защото въпреки намалението, България все още е с един от най-високите ДДС за книги в Европейския съюз. Това е стъпка в правилната посока. Книгата е важна. Тя не е стока от първа необходимост като храната и водата, но е малко след това. Тя е храна за мозъка и душата.

Обществените медии помагат ли на вашите автори – следят ли новите български заглавия?
Светослав Атанасов: Винаги има какво повече да се направи в тази посока. Понякога помагат, понякога – не. Трябва да се обръща повече внимание на новите заглавия, трябва да има цели предавания и рубрики и това да стане практика.

И не трябва да се прави с цел реклама. Това е част от културното ни богатство. Да се четат книги и да се подкрепят български автори е инвестиция в бъдещето. Трябва да им се дава шанс.

За жалост, пазарът ни е малък, а инвестицията е голяма. Ако тиражът е малък, всяка бройка е с много по-голяма себестойност. Затова всяка книга, която издаваме е един вид риск. Гледаме да сме сигурни в успеха. Не можем да обещаем да издадем по-нишови текстове. Пазарът трябва да стане по-голям, четящите трябва да станат повече, за да може издателствата да бъдат по-смели в издаването.

Беше ли успешен панаирът на книгата за вас?
Светослав Атанасов: Панаирите на открито са по-силни от тези в Националния дворец на културата. Тогава температурите предразполагат хората да излязат на разходка. Посетителите не са ограничени от паркиране. Няма го и обстоятелството, че издателствата са на различни етажи. Не всеки е готов да обикаля по етажите, за да види всичко и заради това невинаги може да намери онова, което търси.

Как се появи „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ и какво представлява тя?
Чавдар Атанасов: Идеята за тази книга дойде от моя син и съдружник в издателството Светослав. Той самият реши, че има нужда от такава книга на пазара, защото дотогава нямаше такова заглавие. Доколкото ми е известно, това е единствената книга по тази тема от български автор.
Има няколко преводни заглавия, но те са писани за други условия и държави. Може да се каже, че книгата е за детска финансова и икономическа грамотност.

Тя е писана за деца и тийнейджъри, т.е. за възрастова група от 7-8-годишни до 15-16- годишни. Това е голяма разлика във възрастта. По-малките деца я възприемат на едно ниво, а по-големите – на друго. Книгата се състои от най-различни глави – какво е лихва, какво е семеен бюджет, джобни, кредитна и дебитна карта.

Има две глави с лирични отклонения, свързани с избор на професия и формиране на полезни умения още в детска възраст. Включена е и една много важна глава за потребности и желания, която призовава към разумно потребление или как човек да задоволи своите нужди, без да пилее излишно пари.

Как се пише на толкова трудна тема за деца от различни възрасти?
Чавдар Атанасов: Аз самият съм завършил Икономика, специалност Предприемачество. Вече близо 30 години се занимавам със собствен бизнес – чисто практически съм минал през най-различни казуси. Третата ми опорна точка след първите две, свързани с образованието, което съм завършил, и с професионалните ми занимания, беше, че със съпругата ми отгледахме две прекрасни деца. Минах през цялата процедура като родител. В тази книга съм споделил своя опит, натрупан през годините.

Какви са отзивите на малките, големите читатели и техните родители за книгата?
Чавдар Атанасов: За моя най-голяма радост отзивите са изцяло положителни. Досега не съм чул нито една критика, че книгата не е харесана или е останала неразбрана. Единственото, което ме притеснява е, че много често родителите не обръщат внимание на тази тема. На изложения водя разговори с най-различни хора.

Някои смятат, че на децата на 10-12 години им е рано да им говорят за финансова грамотност. Категорично не съм съгласен с това. Докато писах книгата, разгледах много статистики за финансова грамотност в различните държави. И изобщо не се изненадах, че държавите с финансово грамотни хора са най-богатите държави. Хората са богати, защото са финансово грамотни.

Накратко за Vision Books

Капиталът на Vision Books е 5 000 лева. Негови управители са бащата и синът – Чавдар Атанасов с 80% от капитала и Светослав Атанасов с 20% от капитала. По данни на finansi.bg за 2021 г. издателството реализира 41.4% ръст на приходите, 40.0% ръст на печалбата, 500% ръст на EBITDA, 54.5% ръст на активите.
Освен с иновативните идеи на своите автори, Vision Books може да се похвали и с талантливи илюстратори, графични дизайнери и специалисти в областта на полиграфията. Кориците на книгите са цветни, ярки и представителни за историята, която се крие зад тях.

В разгърнатите страници читателите откриват още от илюстрациите на Добромир Томов, Вероника Цакова, Денчо Стоянов, Петя Евлогиева. „Книга за парите за деца и тийнейджъри“ също следва този модел на оформление с цветни илюстрации. С помощта на примери от ежедневието на децата авторът Чавдар Атанасов им представя света на финансите по увлекателен и разбираем начин.

Разговора води Кристина Божкова