Виена и най-старата ѝ ябълка

Докато светът продължава да търси лек срещу коронавируса или начини как да се справи с икономическата криза, преди броени дни в Австрия направиха сензационно откритие. Ето за какво става дума:

 

По време на разкопките на неолитно селище в покрайнините на Виена, квартал Оберлаа, група специалисти от Университета за природни ресурси и науки за живота (BOKU) и общинското предприятие „Археология” се натъкнаха на остатъци от ябълка. Но не каквато и да е ябълка, а на цели 4000 години!

Професор Мариане Колер-Шнайдер с най-старата ябълка на Виена.

Професор Мариане Колер-Шнайдер, археоботаник в BOKU, разяснява, че плодът е сред най-старите намирани на територията на днешна Виена, тъй като земеделското селище датира от поне 2400 г. преди Христа. Анализът показва, че ябълката била съзнателно донесена в селището от околните гори и вероятно е трябвало да бъде складирана за зимата; подобен процес се наблюдава и в съседна Швейцария. Не е изключена и хипотезата първоначално късчето плод да е било сложено върху огън, за да изсъхне, но след като е паднало в пламъка, да е отишло на боклука.

Освен това специалистите успяват да идентифицират вида на находката – европейска дива ябълка (Malus sylvestris) – прародител на плода, който познаваме днес. В интерес на истината първите култивирани ябълки били пренесени в Европа от Централна Азия хилядолетия по-късно. Сред тях са алтайската ябълка (Malus sieversii ) и кавказката дива ябълка (Malus caucasica), която все още може да бъде срещната като диворастяща в планинските райони на Южна Азия.

Денят на ябълката в Австрия.

Любопитно е да се спомене, че откритието се случва само няколко дни преди прочутия Ден на ябълката – честван в Австрия, Германия, Швейцария и Англия (въпреки че в последните три държави се отбелязва по различно време). Празникът, макар и не официален, се отбелязва във втория петък на ноември от 1973 г. насам. Идеята му е да се подкрепи регионалното консумиране на ябълки (само в Австрия бройката надхвърля 70 хил. тона годишно) и да се обърне повече внимание на местното земеделие. Хората отбелязват Деня на ябълката като обират плодовете от дърветата, приготвят вкусни печива и пайове, организират конкурси и събори или просто се наслаждават на чаша сочен ябълков сайдер.