„Детската Евровизия“: Победа за Франция

Преди броени дни, на 29-ти ноември, във Варшава се проведе 18-ото издание на „Детската Евровизия“. Култовото музикално състезание се състоя при спазване всички препоръчителни противоепидемични мерки, а ето и кой е „виновникът“ за победата на Франция.

 

За първи път западноевропейската държава печели детския формат на култовото музикално шоу от 1956 година. Победител е сладката французойка Валентина, която представи родината си с песента J’imagine (Представям си), изпреварвайки Казахстан и Испания. Единадесет годишното момиченце не успя да скрие вълнението си и избуха в сълзи пред камерите.

Победителката Валентина Тронел.

Имах чувството, че сънувам и че ще се събудя от тази прекрасна приказка. Това е като магия. Благодаря им (зрителите) от все сърце, защото благодарение на тях успях да спечеля, така че много мерси!“ – сподели с радост Валентина пред френския вестник 20 Minutes.

Оттук можете да чуете нейното изпълнение, което ѝ осигури първо място – https://www.youtube.com/watch?v=3iIMGA0aUZE .

Любопитно е да се спомене, че за френската аудитория Валентина Тронел не е напълно непозната. Още през 2017-а младата певица се явява на кастинг за конкурса The Voice Kids, но въпреки че никой от журито не я избира, това не я обезкуражава. Обратното –  година по-късно тя се присъединява към Kids United Nouvelle Génération – група за френска поп музика, основана през 2015 г. и съставена от деца и юноши, които с подкрепата на УНИЦЕФ Франция се стремят да представят „най-хубавите песни в чест на мира и вярата“.

Kids United Nouvelle Génération ми помогна много, защото успях да изживея много неща с тях. Например от две години насам ние сме посланици на УНИЦЕФ. Осъществихме доста хуманитарни пътешествия, срещнахме се с много деца. Освен това изнасяме концерти и записваме албуми. Мисля, че точно това ми помогна да бъда толкова спокойна на сцената.“ – обяснява Валентина.

Сузан представи Германия с песента Stronger With You.

В интерес на истината, на тазгодишното музикално шоу участваха доста малко на брой държави (12), заради здравната криза, причинена от COVID-19. Това е и втората поредна година, в която Полша е домакин на „Детската Евровизия“, а и първото участие на Германия, която по ирония на съдбата финишира на последно място като дебютант.