Строги правила и без подаръци: как прочутите родители възпитават децата си

Холивудската звезда Кейт Хъдсън разказа пред The People за своите методи за възпитание на децата. Актрисата признава, че е строга майка на 2-годишната Рани Роуз, 9-годишния Бингам и 16-годишния Райдър Ръсел и този подход изненадал цялото й семейство. „Наистина има неща, в които съм строга, – заявява звездата от много холивудски романтични комедии – Например в установяването на определени правила. Просто не преговарям с децата си за някои неща”.

 

Според Кейт Хъдсън необходимостта от преговори отпада , когато в дома има „установени стандарти”. „Когато кажа „не”, разговорът приключва”, казва тя. Актрисата счита че родителите „трябва да създадат разумни граници и да очертаят някои линии в пясъка, за да могат децата да ги преживеят”.

Хъдсън не уточнява какви са нейните правила и граници, но казва, че е „много, много строга по отношение на добрите обноски”. Освен това не понася да я мамят. „Не търпя лъжата, – признава майката на три деца. – Нито голямата, нито малката”. Все пак отбелязва, че не прекалява със строгостта към децата си – позволява им да грешат и ги подкрепя емоционално. „Когато става дума за чувства или за емоции… Аз съм много отворена”, – уверява актрисата.

Кейт Хъдсън далеч не е единствената звезда от шоу бизнеса, която говори за взискателност в отношенията с децата, добро възпитание и необходимостта от установяването на известни граници.

Кейт Бланшет, майка на трима синове, аргументира необходимостта от по-строго отношение към потомците си още през 2011-а пред изданието Тhe Australian Women’s Weekly. „Не ми харесва да съм лошото ченге, но понякога се налага. С мъжа ми (драматурга Андрю Ъптън) се притесняваме, че хората от нашето поколение се стремят да бъдат приятели на децата си, а не техни родители. Но ако се стараеш да се харесаш на децата си, стъпваш на хлъзгав склон”. Тя казва, че въпреки майчината й строгост, се надява, синовете й да продължат да споделят с нея и когато пораснат.

Виктория Бекъм, майка на четири деца, също призна, че е строга към тях. Веднъж тя заяви пред Портал E!, че те имат прекрасни обноски. „Винаги казват „моля” и „благодаря”, и аз мисля, че това е много важно” –  заяви дизайнерът и бивша участничка в Spice Girls. Тя уточни, че не може да се справи единствено със спортните игри, които децата си организират направо в къщата.

Много знаменитости се опитват да не глезят децата си, ограничавайки ги съзнателно в благата, достъпни за богатите. Например, известният майтор готвач и телевизионен водещ Гордън Рамзи, през 2017-а беше подложен на критики, че е летял от Лос Анджелис до Лондон в първа класа на самолета. В същото време четирите му деца – 15-годишната Матилда, 17-годишните близнаци Джек и Холи и 18-годишната Меган, пътували в икономична класа. „Това са 15 проклети хиляди за един билет, – каза телевизионният водещ пред The Financial Times. – Четири билета за първа класа до Лос Анджелис са 60 проклети хиляди. За Тана (съпругата на Рамзи) и за мен – общо 90 проклети хиляди. Коя маймуна ще похарчи 90 хиляди паунда за полет от Лондон до Лос Анджелис?”.

Майстор-готвачът добави, че е обяснил на децата си как за тези пари няма да стигнат по-бързо до САЩ, а след пристигането ще могат да си купят дори „проклета кола”. И аргументира решението си пред The Mirror с думите: „Не исках те да седят там с проклето меню от десет ястия и шампанско”.

През същата 2017-а, американските звезди Мила Кунис и Аштън Къчър признаха пред медиите, че не правят подаръци на децата си за Коледа. По онова време дъщеря им Уайът беше на три години, а синът им трябваше да навърши една.

„Засега това е наша традиция – никакви подаръци на децата, – каза Кунис в интервю за Entertainment Tonight  през октомври 2017-а. – Въведохме това правило, защото когато децата са на по-малко от година, това наистина не е важно за тях. Когато отбелязвахме Коледа през 2016-а, Уайът беше на две години, и разбираше всичко. Не й подарихме нищо – направиха го нейните баба и дядо”. Актрисата каза, че не иска децата й да растат разчитайки на подаръци, без да изпитват благодарност за тях. „В наше време децата не ценят нито един подарък. Те дори не знаят какво чакат, просто чакат някакви неща”. Затова Мила Кунис призова бабите и дядовците да купуват на внуците си само по един подарък.