В памет на Мери Пикфорд или кои са най-високоплатените актьори

Мери Пикфорд (1892-1979) e канадска и американска филмова актриса и продуцент от класическото холивудско кино, чиято кариера продължава пет десетилетия.

 

 

Наричана е „момичето с къдриците“, „любимката на Америка“ и „царицата на филмите“. Особено е популярна с ролите си в периода 1910 г. – 1920 г., като престава да се снима през 1933 г., след като не успява да направи прехода от нямото кино и да свикне със звука в него. Затова става продуцент.

Често е цитирана с мисълта: „Във всеки момент може да започнете отначало, защото „провал“ не е падането, а спирането на едно място“.

Спомняме си за нея, защото точно преди 105 години – на 24 юни 1916 г., Мери Пикфорд за първи път в историята на киното подписва договор за повече от 1 млн. долара. Изчислявайки инфлацията, размерът на хонорара й днес би се равнявал на 25 млн. долара, което в сравнение с приходите на днешните най-високоплатени актьори е изключително скромна сума. Ето кои са най-печелившите актьори през последните години.

1. Дуейн Джонсън – Скалата

Звездата от „Бързи и яростни“ Дуейн Джонсън, по-известен с артистичния си псевдоним „Скалата“, за последните пет години три пъти оглави списъка на най-високоплатените актьори, а два пъти зае второто място. По данни на „Форбс“ общият му доход за петте изминали години е бил над 430 млн. долара.

2. Робърт Дауни Джуниър

В периода 2013 г. – 2015 г. първото място в класацията на най-скъпоплатените актьори се заема от Робърт Дауни Джуниър. За тези три години най-голям приход му носи главната роля в епоса за супергероя „Отмъстителите“, „Железният човек“ и „Човекът паяк“. В периода 2018 г. – 2019 г. с доход от 147 млн. долара той зае третото място.

3. Джордж Клуни

През 2018 г. Джорд Клуни бе обявен за най-високоплатения актьор. Годишният му доход бе 239 млн. долара, като той се дължеше не само на ролите му в киното, но и на продажбата на марката му текила Casamigos.

4. Марк Уолбърг

През 2017 г. името на най-високоплатения актьор бе Марк Уолбърг, който имаше годишен доход от 68 млн. долара. Голяма част от него се дължеше на ролята му в „Трансформърс“. През 2020 г. той зае третото място на топ платените актьори „само“ с 58 млн. долара.

5. Леонадро ди Каприо

През 2011 г. Леонадро ди Каприо бе най-високоплатеният актьор, но повече не повтори този успех. Тогава застана на най-горното стъпало на стълбицата на богаташите заради ролята си в хита на Кристофър Нолан „Генезис“. За нея той получи около 60 млн. долара, а от други свои участия спечели още 17 млн. долара, като така през 2011 г. се разписа под 77 млн. долара печалба. На следващата година – през 2012 г., доходите му се свиха до 37 млн. долара, като тогава зае второто място и бе след Том Круз. След това Ди Каприо повече не е влизал в челната тройка.

6. Джеки Чан

Още от 70-те години насам филмите с участието на Джеки Чан оглавяват не само китайските, но и световните боксофис класации. А за последните десет години той попадна  в тройката на най-скъпоплатените актьори – през 2015 г. бе на трето място с 50 млн. долара, а през 2016 г. – на второ място – с 61 млн. долара.

7. Крис Хемсуърт

През 2019 г. втори след Дуейн Джонсън в класацията с най-високоплатените актьори се оказа австралиецът Крис Хемсуърт с доходи от 76 млн. долара. Актьорът дължи доходите си на ролята си в „Отмъстителите“ и на героя си Тор в поредицата на „Марвел“.

8. Том Круз

През 2012 г. Том Круз стана най-високоплатеният актьор с годишен доход в размер на 75 млн. долара. В него влизаше хонорарът му от „Мисия невъзможна“. След това обаче той не е попадал в най-богатата тройка.

9. Райън Рейнолдс

През 2020 г. второто място в класацията на най-високоплатените актьори зае канадецът Райън Рейнолдс  – изпълнителят на главната роля във фантастичния комедиен блокбастър „Дедпул“. Общият размер на доходите му бе 72 млн. долара, като пред него бе само Дуейн Джонсън.

10. Чанинг Тейтъм

Чанинг Тейтъм само веднъж e попадал в тройката на най-високоплатените актьори. Това става през 2013 г., когато заема второто място с 60 млн. долара печалба. Тогава излизат няколко филма с негово участие „Белият дом: Под заплаха“, „Странични ефекти“, „G.I. Joe: Ответен удар“.

11. Вин Дизел

През 2017 г. Вин Дизел зае третото място в списъка на най-скъпоплатените актьори в света. Тогава звездата от „Бързи и яростни“ спечели за година 55 млн. долара.

12. Мат Деймън

Мат Деймън за последен път попада в  топ 3 на най-високоплатените актьори през 2016 г. със спечелените общо 55 млн. долара за година. Тогава излиза „Джейсън Борн“, а и успява да се облагодетелства от изключително успешния филм с негово участие „Марсианецът“. Филмът на Ридли Скот е с бюджет от 108 млн. долара, а печалбите му са над 630 млн. долара.

13. Дженифър Лорънс

През 2015 г. Дженифър Лорънс може да се похвали с годишен доход от 52 млн., като пред нея е само Робърт Дауни Джуниър. Най-доходоносни са ролите й в „Игрите на глада“.

14. Сандра Бълок

Сандра Бълок се подписва под хонорар от 51 млн. долара през 2014 г. и веднага попада в тройката на най-високоплатените актриси. Тя получава това възнаграждение за ролята си в „Гравитация“ на Алфонсо Куарон.

15. Джони Деп

През 2011 г. е последният път, когато Джони Деп попада в тройката на най-високоплатените актьори. Тогава той получава 50 млн. долара за ролята си в четвъртата част на „Карибски пирати“. След това обаче последвалите скандали около личния му живот се отразиха особено неблагоприятно на кариерата му.