В Амстердам откриха най-големия паркинг за велосипеди

Амстердам е градът на велосипедистите. Според последната статистика от 2021 г. в столицата на Нидерландия има приблизително 900 хил. велосипеда.

 

С тях се извършват около 625 хил. пътувания на ден. Оттогава досега въпросът, който често си задават жителите и гостите на Амстердам: “Къде да си оставя колелото?” – им създава сериозни главоболия.

Досега – защото вчера, на 25 януари, проблемът бе решен. Амстердам се похвали с най-големия паркинг за велосипеди в света.

Той е построен под вода и е истински шедьовър на инженерната мисъл. Общият му капацитет е 11000 велосипеда. Под Open Haven Front, приток на реката IJ, ще могат да се паркират 7000 велосипеда, а под самата IJ, където през февруари предстои да бъде открито още едно крило, ще могат да се разположат още 4000 колелета.


Строителството на иновативния проект започва през 2019 г., като включва отводняване на част от Open Haven Front до централната гара на Амстердам.

Видеозапис, публикуван от община Амстердам, показва как водата е била изпомпана и как е било изградено съоръжението.

„Когато става въпрос за вода, ние имаме много знания и опит“, коментира нидерландският заместник-министър по инфраструктурните политики Вивиан Хейнен пред AFP по време на церемонията по откриването.

Хейнен подчерта, че в Нидерландия в максимална степен използват пространството, с което разполагат.

До паркинга има транспортни ленти, обозначени специално за велосипедистите, които ги отвеждат на девет метра под морското равнище.

От wUrck, архитектурното бюро, проектирало ултрамодерните места за паркиране, обясняват, че са се вдъхновили от океана: „Велосипедистът стъпва във въображаема стрида с груба външна обвивка – от базалт и естествен камък. Отвътре обаче тя е фина и гладка“.