Увековечиха със статуи героите от „В обувките на сатаната“

В САЩ издигнаха паметник на героите от телевизионния сериал „В обувките на сатаната“ (Breaking Bad). Бронзови статуи на Уолтър Уайт и Джеси Пинкман бяха монтирани в град Албъкърки в американския щат Ню Мексико.

Именно в град Албъкърки са заснети повечето от епизодите на американския драматичен сериал, който се излъчва по телевизионния канал AMС – общо 5 сезона с 62 епизода.

„В продължение на немалко години жителите на Албъкърки бяха много мили с нас. Исках по някакъв начин да им благодаря и да им оставя нещо за спомен“ – коментира изпълнителният продуцент на телевизионния сериал Винс Гилиган.

Поглед към Албъкърки.

Статуите са създадени по проект на художника Тревър Гроув и са излети от American Fine Arts Foundry.

 

Сериалът „В обувките на сатаната“ (Breaking Bad) се излъчва в периода от  2008 до 2013 година. В него се разказва за Уолтър Уайт (в ролята Брайън Кранстън), който е неизлечимо болен гимназиален учител по химия от американската пустош.

Препратка към химичните елементи Br – бром и Ba – барий се съдържа в самото име на филма Breaking Bad. Освен това в началните кадри на всеки епизод е включена и формулата на метамфетамина.

Причината – както стана ясно, Уолтър Уайт е тежко болен – диагностициран е с рак на белите дробове. Като научава за близкия си край, Уайт решава, че ако не може да оздравее, то поне трябва да се опита да осигури бъдещето на семейството си.

Заради това той започва да произвежда и продава лекарства, но не какви да е, а тъкмо метамфетамин. Помага му един от неговите ученици – Джеси Пинкман (в ролята Арън Пол).

Breaking Bad е признат за един от най-значимите съвременни телевизионни сериали. Той е отличаван многократно с награди „Еми“, „Спутник“, „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна нимфа“.

Главният актьор Брайън Кранстън обяснява, че словосъчетанието breaking bad е южняшки разговорен израз, който означава „човек, отклонил се от правия път“.

В България, където сериалът също се излъчва – по bTV Cinema от края на 2010 г. до 2015 г., заглавието му е преведено като „В обувките на сатаната“, най-вероятно защото неговият сценарист и сърежисьор – Винс Гилиган обяснява наименованието му като „да възкресиш ада“.