„Не те забравям, няма как“ – песента фаворит на „Бургас и морето“

 „Не те забравям, няма как. Ти беше моето море и ми се случи“ – направи любовно признание с песен Емин Ал-Джунейд на дуетната си половинка Дани Илиева.

Тя му отвърна: „Как дишах те – омаян от нощта, по устните ти милвах синевата, в косата ти отпивах от солта, рисувах по брега ни имената“.

Емин Ал-Джунейд и Дани Илиева са победителите на националния песенен конкурс „Бургас и морето“, който се проведе тази събота в крайморския град с песента „Не те забравям„.

 

Текстът на Красимир Трифонов също бе отличен за най-добър на конкурса. Получавайки наградата, двамата изпълнители – 20-годишният Емин Ал-Джунейд и 16-годишната Дани Илиева от Карлово, за които песента е дебют, благодариха специално на автора на песента и на продуцента си Ефтим Чакъров.

В мрежата текстът на Красимир Трифонов може да се намери и да се види, че първоначалният му вариант е бил адаптиран, за да бъде изпят от новоизгряващите звезди, което е мил и трогателен жест към тях.

Владо Димов.

Второ място спечели песента, изпълнена от Владо Димов „Звездите в нас„. Негова е музиката, текстът е на Емилиана Стоименова, а аранжиментът – на Светослав Лобошки.

Дишо и Иван.

Трета награда отнесоха бургазлиите Дишо и Иван с баладата си „Преди много луни„. Те взеха и наградата на публиката, както и приза на фондацията, учредена на името на бургаския бард и музикант Пламен Ставрев.

Силно впечатление направиха песните на Богдан Томов и на Жана Бергендорф.

Богдан Томов.

С песента „Текила за сам“ Томов се завърна на сцената на „Бургас и морето“ след 37 годишна пауза. Текстът е на Иван Тенев, музиката – на Илиана Атанасова и Александър Табаков. Ако в първия момент „Текила за сам“ не ви грабне, не я отхвърляйте.

Самият Богдан Томов няколко пъти я изслушал, преди да я хареса, но сега е убеден, че е много романтична. Вероятно в забързания делник сме забравили какво е това романтика и че в нея винаги има доза самота, тъга и спомен за „бряг, бяла луна, танц на звезди в небето над нас“.

Жана Бергендорф възпя „Крадецът на праскови“. В едноименната песен по текст на поетесата Джина Дундова, известна и като уважаван педиатър, и по музика и аранжимент на Димитър Гетов най-накрая ще откриете българския вариант на закачката: „Е, той не е красив като Джони Деп, но и аз не съм Анджелина Джоли“.

Нашенската версия гласи: „Аз не съм голямата Невена, а ти не си крадецът на праскови“. Ако не се сещате за коя Невена става дума, гледайте филма „Крадецът на праскови“ от 1964 г. по сценарий и режисура на Въло Радев с Невена Коканова и Раде Маркович в главните роли.

И след като изгледате филма, по-лесно ще разберете текста на песента и вярата на Жана Бергендорф за това как “гори любов свещена и този свят с нея ще е вечен“. А с него и хубавата българска музика.