Underground House Plan B – киевският архитектурен шедьовър

Тази година е почти към края си, но страховете и тревогите около коронавируса все още не са затихнали. Затова не е чудно, че напоследък проектирането и изграждането на луксозни бункери доби огромна популярност. Разказваме ви за проекта на даровития киевски архитект Сергей Махно и неговото архитектурно студио, в който мнозина биха живели, дори и да не дойде апокалипсисът.

 

Въпреки че бункерът е все още проект, украинското архитектурно студио трябва само да се доразбере с изпълнителите, преди да пристъпи към подготовката на строителния план. Подземното скривалище носи името Underground House Plan B, прилича на летяща чиния, разполага с хеликоптерна площадка и съчетава сигурността и удобството в едно.

Компютърно генерирано изображение на Underground House Plan B.

За да влезе в защитения дом, човек първо трябва да премине през дезинфекционния му щит. Оттам спираловидните стълби или асансьорът ще го отведат до жилищното пространство, което се намира на 15 м. под земята.

То е изцяло защитено от външните бедствия благодарение на затворената вентилационна система, кабинета за медицинско лечение и огнеустойчивия евакуационен пръстен, достъпен от почти всяко място на скривалището.

Заради липсата на пряка слънчева светлина, бункерът използва имитиращи LED светлини. Сергей обяснява, че в изграждането ще бъдат използвани и материали като дърво и камък, които ще засилят връзката с природата, създавайки илюзията, че човек се намира сред нея.

Плановете на подземната къща, които могат да бъдат променени, предвиждат настаняването на 2-3 семейства и домашни помощници с техните деца. Всяка от двете главни спални ще разполага със собствено помещение за съхранение и баня.

Докато едното легло ще гледа към стена, покрита с лоза, сякаш осветявана директно от самото слънце, от другото ще се вижда каменна градина и светлинна проекционна стена, която може да излъчва всякакви изображения – от планини и плажове до градски улици.

Постарахме се да създадем място, в което бихме искали да живеем, дори да няма апокалипсис.“ – споделя архитектката Марина Хречко пред Buissness Insider.

На разположение на семействата ще бъдат домашният фитнес, вътрешният басейн с изкуствена лунна светлина, киносалонът с удобни дивани и 5D аудио система, и даже реплика на кучешки парк.

За прехраната на обитателите ще бъде осигурена специална оранжерия, където зеленчуците и плодовете ще растат с помощта на така наречените фитолампи. Бункерът ще разполага и с професионална кухня, голямо хранилище, генератор, кладенец и система за пречистване на вода.

Другата екстра на Plan B е стаята за медитации и подобряване на настроението, където човек може да сменя климата, прожектиран върху стената: от слънчев летен ден до снежна зимна нощ.

Каквото и да се случи със Земята, животът в Plan B ще продължи.“ – резюмират с гордост от украинското архитектурно бюро.