Съботно-неделните предложения – един по-различен Никулден

Тази година Никулден, когато почитаме Свети Николай Мирликийски – избавителят на пленници и покровителят на моряци, пътешественици, търговци и банкери, се пада в неделя. Така ще имате повече време да подготвите празничната трапеза с традиционното рибно ясние – пълен шаран с орехи. Очаква се денят да е топъл – с максимални температури около 15 градуса, така че ще може преди празничната вечеря да посетите църквата „Свети Николай Мирликийски“ на ул. „Калоян“ 8 в столицата, която е един от най-старите храмове в София. А ето какво друго може да направите през уикенда.

 


1. Smart Коледа в Театър „Азарян“

Smart Коледа.

В събота, от 11.30 часа, в Театър „Азарян“ в НДК може да гледате спектакъла на режисьорката Мария Веселинова и сценографа Андрей Хамбарски, създаден по успешния й филм от преди две години – Smart Коледа. Спектакълът се занимава както с темата за ползите от смарт технологиите и вредата от пристрастяването към тях, така и с човешките отношения и най-вече с приятелството. Сюжетът е следният – само няколко часа преди настъпването на Коледа, се оказва, че има хиляди непрочетени писма. Елфите са ужасени – празникът е провален! В кризисната ситуация Дядо Коледа назначава нов шеф – момчето Марти, което за отрицателно време въвежда смарт технологии. Първоначално елфите не желаят да работят с тях, защото преди време Работливко – старият им шеф хванал Техноза вирус и останал без магическите си способности. Когато по-късно придобиват смелост обаче, залитат към другата крайност – увличат се в игри и една грешка в компютъра заплашва да обърка всичките им планове…

Костюмите са дело на Антония Попова, музиката е на Ангел Бешев, хореографията – на Боряна Иванова.

 

2. Вълшебната флейта – опера за деца

Децата винаги се радват на специално отношение от страна на изпълнителите във „Вълшебната флейта“.

Отново в съботния ден, от 16.00 часа, в Националната опера и балет може да гледате спектакъла за деца „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Диригент е Жорж Димитров, като адаптацията за деца – с много хумор и настроение – е дело на режисьорката Юлия Кръстева, на диригента Борис Спасов и на художничката Христиана Михалева. В ролите в тази „утопична и странна приказка“, както я описва Гьоте, ще видите Димитър Станчев, Калин Душков, Диана Василева, Силвия Тенева. Те ще ви разкажат за човешките добродетели – любов, трудолюбие, стремеж към нравствено съвършенство, в контекста на постоянни сблъсъци между добри и зли сили. Този спектакъл ще е по-особен от другите, защото ще се играе на 5 декември – датата, на която е починал Моцарт през 1792 година. Вълнуващо е, че близо 230 години по-късно, децата продължават да си припяват дуета на Папагено и Папагена, както и арията на Царицата на нощта, така, както са го правили десетки поколения преди тях.

 

3. „По-полека“ в Младежкия театър „Николай Бинев“

Сцена от „По-полека“.

В този спектакъл – съвместна продукция на Младежкия театър „Николай Бинев“ и на Драматичния театър-Пловдив – основният център са песните – иронични и носталгични на Стефан Вълдобрев. Но това е нещо повече от мюзикъл и за това заслуга имат „Портокаловото момиче“ – певицата Ваня Щерева и режисьорът Стайко Мурджев, автори на сценария, като и на специалния гост Филип Аврамов, в чиято фигура се събират всички истории. А това наистина е знаменателно – в отделните сюжетни линии виждаме няколко странни двойки – бъдещи младоженци, които не могат да стигнат до олтара, тъй като са все още в търсене на себе си; дилър в престижна банка, който постоянно следи курса на валутите и лихвените проценти дори и когато е в компанията на красиво момиче на повикване; майка и дъщеря, разочаровани от живота; както и рапъри от третокласен клуб, които все пак са достатъчно популярни, за да имат страшни драми с фенки.

Режисьор е Владимир Люцканов, а сценографията е дело на Венелин Шурелов, спечелил си популярност в последно време с инсталацията „Един човек“ – срещу сградата на Двореца. Костюмограф е Елица Георгиева, а музикален продуцент е Веселин Веселинов – Еко.

 

4. Хорът на операта в Бургас с поздрав от площада

Хорът на Държавната опера в Бургас.

Ако в неделя, случайно имате път към Бургас, не пропускайте от 14.00 часа на площада пред Комплексния онкологичен център хора на Държавната опера в крайморския град. Тя ще поздрави с живо изпълнение медиците в града, тъй като 6 декември е празникът на Бургас. Ще чуете хорови партии от „Трубадур“, „Аида“, „Травиата“ от Джузепе Верди, „Кармина Бурана“ от Карл Орф.

Изпълнението ще се излъчва онлайн и в електронните информационни канали на Община Бургас. Припомняме, че това не е първият мил жест на Бургаската опера. В началото на извънредното положение през март, когато един от големите проблеми бе осигуряването на предпазни средства, служители на операта ушиха стотици предпазни маски от платове, които използват за сценични костюми.

 

5. Поглед към себе си

В неделя, от 19.00 часа, не пропускайте филма „Поглед към себе си“, който ще бъде излъчен в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ (на сайта viafest.org/varna/event). В него ще видите известните актьори Цветана Манева, Валентин Ганев, Лилия Маравиля и Атанас Атанасов, които ще споделят какво мислят за актьорската професия. Не пропускайте участието на Лилия Маравиля, която в живота е омъжена за италиански банков консултант и не крие, че в дома й се крещи и вика много. Но не си мислете, че тя има предвид темпераментния си съпруг – не, с дъщеря си Паола, която проявява интерес към актьорската работа, репетират по 12 часа актьорски задачи. Вдъхновени от подобна отдаденост на професията, смело започнете новата седмица.