Убиецът на Ане Франк – най-накрая разкрит

Почти 78 години след злочестия край на едно от най-известните момичета в света, разследващ екип най-накрая разкри самоличността на предателя на семейство Франк. Ето кой е той:

 

Повечето хора са запознати с ужасната съдба на Анелизе Мари Франк – 15-годишното германско момиче от еврейски произход – обречено на жестока смърт в концлагер по времето на Втората световна война. Да припомним, че няколко седмици преди на 15-и април 1945 г. концлагерът „Берген-Белзен“ в немската провинция Долна Саксония да бъде освободен от британските и съветски войски, Ане умира заради избухналата епидемия от тиф.

Една от най-популярните снимки на Ане, запечатала завинаги нейната младост и невинност.

Въпреки че се знае, че именно близък до семейство Франк ги предава на нацистката полиция, дълги години идентичността на предателя остава неразкрита. До неотдавна се предполагаше, че това е Антон Алерс – шпионин на полицията и другар на Ото Франк. Но преди няколко дни мистерията бе разбулена.

Входът към прочутото скривалище, където семействата Франк и Ван Плес се укривали от нацистите в продължение на две години.

В градските архиви на Амстердам разследващият екип се натъкна на копие на изчезнало писмо, адресирано през 1946 г. до Ото Франк – бащата на Ане и единствен оцелял от семейството. Макар и анонимно, в него фигурира името на нотариус. Това е много важна следа, която до този момент не бе взимана под внимание.

Арнолд ван ден Берг – нотариусът-предател.

Става дума за Арнолд ван ден Берг – известен нидерландски нотариус с еврейска жилка и член на Еврейския съвет. Но едва ли Ван дер Берг е имал друг избор…

„Задната къща“ – единствената оцветена.

Оказва се, че за да спаси себе си и живота на семейството си (съпруга и три дъщери), и като губи привилегиите си през 1944-а, Арнолд ван ден Берг предава на немците списък със скривалищата на амстердамските евреи. В това число влиза и мястото, където са се укривали семействата Франк и Ван Плес на „Принсенграхт“ №263, познато като „Задната къща“ (Het achterhuis). Арнолд успява да оцелее и почива на 28-ми октомври 1950 година.