Microsoft купува компанията Activision, разпространител на Call of Duty

Microsoft купува Activision, основният разпространител на видеоигри, който стои и зад франчайза Call of Duty. Сделката е на стойност близо 68.7 милиарда долара.

 

За Microsoft това е най-голямата им придобивка и най-скъпата покупка на разпространител на видеоигри в историята на този тип бизнес.

Акциите на Activision са оценени на 95 долара едната, като тяхната цена падна през юли, след като бе разпространена новината, че в щата Калифорния е заведено дело срещу високопоставен служител на Activision по обвинение в сексуален тормоз.

След тази сделка Microsoft ще стане третата по големина компания за видеоигри след китайския гигант Tencent и производителя на PlayStation – Sony.

Така от Microsoft ще държат авторските права върху голям пакет ресурси за разработка на видеоигри: франчайзи като Call of Duty, World of Warcraft и Candy Crush. Ще държат правата и върху продукцията на големи студия като Blizzard Entertainment и Treyarch. След сделката от Microsoft ще могат да се похвалят с цяла армия от нови служители – екипът им се увеличава с близо 10 хил. души, работещи за Activision.

От Microsoft обявяват, че в скоро време любителите на игрите на Activision ще могат да се абонират за тях през Netflix и услугата Game Pass. През последните години тя бе от решаващо значение за успеха на Xbox и по данни на Microsoft има 25 милиона абонати.

Боби Котик.

Microsoft обаче ще наследи и негативите от придобиването на Activision, в това число обвиненията срещу главния ѝ изпълнителен директор Боби Котик, за когото се твърди, че бил наясно, че в компанията му от години служителките му са подложени на сексуален тормоз, но той не предприемал никакви мерки за решаване на проблема.

По официална информация, разпространена от Microsoft, Котик ще продължи да работи с компанията и ще се отчита директно на шефа на Xbox – Фил Спенсър. Но според източници на „Уолстрийт Джърнъл“ Котик ще напусне компанията веднага след приключването на сделката с Microsoft. Дали това е вярно, или не, самият Боби Котик е отказал да коментира.

Придобиването на Activision от Microsoft е най-новата промяна на собствеността в сферата на видеоигрите. Преди малко повече от седмица американската холдингова компания за видеоигри Take-Two Interactive обяви, че купува Zynga за близо 13 милиарда долара.

Но първи повлече крак именно компанията Microsoft, след като купи производителя на играта за оцеляване Minecraft – шведския разработчик на видеоигри Mojang. Придобивката струваше 2.5 милиарда долара. Съвсем наскоро Microsoft купи и американския разпространител на видеоигри Bethesda Softworks за 7.5 милиарда долара.

Сатя Надела.

„Видеоигрите са най-динамичната и вълнуваща форма за забавление, която предлагаме на платформите си“ – обяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. По думите му те ще играят ключова роля в развитието на едни метавселенски платформи.

Очаква се придобиването на Activision да приключи през 2023 година.