Цветът на 2022 г., вдъхновен от видеоигрите и виртуалните валути

Цвят на годината за 2022 г. на Института за цветове – Pantone се нарича „вери пери“, в превод „много вълшебно“, като зад магията му стои някой персийски джин.

 

Създателите на „вери пери“ или на PANTONE 17-3938 разкриват, че това е блестящо съчетание между „динамичен зеленикаво син нюанс с въодушевяващ виолетовочервен подтон“. Цветът , наречен Very Peri, или PANTONE 17-3938, има амбицията да представя настроенията на новата 2022 година.

„Той е най-топлият от всички сини цветове и изразява веселото, радостно отношение към света, както и динамичното присъствие в него, като насърчава смелата креативност и въображението“ – обяснява Леатрис Айсман, изпълнителният директор на Института за цветове – Pantone в специално изявление. От Института поясняват, че цветът е вдъхновен от разцвета на видеоигрите; от метавселената на виртуалните валути и NFT (незаменимият токен) и от сливането на модерния ежедневен живот с дигиталната сфера.

„Тъй като общественото мнение продължава да възприема цветовете като форма на комуникация и като начин за изразяване и ангажиране с идеи и емоции, то сложността на този нов цвят, наситен с червено-виолетов син оттенък, акцентира най-вече върху многото възможности, които стоят пред нас, “, обяснява вицепрезидентът на Института за цветове – Pantone Лори Пресман.

Но може ли един цвят да предскаже бъдещето? След засиленото чувство на несигурност, което изпитахме през 2020 и 2021 г., мнозина търсят знаци – символи, които да им върнат загубеното спокойствие и оптимизъм. Леатрис Айсман и Лори Пресман прегръщат несигурността и предпазливостта, за да ги „замесят“ в новия цвят на оптимизма.

„Вери пери“ е цвят, който поставя бъдещето в нова светлина“, казва Пресман.

„Новият нюанс е резултат от почти едногодишно проучване и прогнозиране на тенденциите в най-различни области – от спорта, през модата до онова, за което най-много си говорят хората“, допълва Айсман и подчертава, че така станало ясно колко много се е повишил интересът към виртуалната метавселена и платформите за видеоигри, където „вери пери“ премигва на екрана.

Този цвят е използван в игрите, особено популярни сред поколението Z, забелязва се в уелнес услугите, които разчитат на естествения цвят на люляка и лавандулата, за да създадат на клиентите си усещане за спокойствие. Този цвят присъства и в модните колекции на Lanvin, Chet Lo и Louis Vuitton за мъже. Там го наричат топло лилаво. Изборът за „вери пери“ идва година след като Pantone избра за цвят на 2021 г. – двойка цветове – категорично сиво и просветляващо жълто.

Тогава от Pantone обясниха, че двойката цветове за 2021 г. означава светлината в края на тунела след тревожната 2020 година. Но тъй като и днес в повечето държави продължава борбата с COVID-19 и с новия вариант омикрон, светът навлизат в поредната фаза на несигурност.

„Вери пери“ е нов цвят и като такъв влива нова енергия, смелост и сила. И светът на модата го е усетил – вече няколко марки като Threeasfour, Iris van Herpen, Xüly Bet и Tomo Koizumi, са го прегърнали в най-новите си колекции. Така че – смело се обличайте във „вери пери“ и нека магията на персийския джин бъде с вас.